Báječná bábovka

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

2,5 hrnku polohrubé mouky
1/2 hrnku jemně mletých blanšírovaných mandlí (můžete vynechat, ale dodávají jemnou chuť)
5 lžic kukuřičného škrobu
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička sody bikarbony
špetka soli
400 ml kokosového mléka (ideálně kolem 60%, NEdoporučuji kokosové mléko Alnatura, má takovou divnou konzistenci, vhodné je např. Aroy-D nebo značka FirstDragon, obě mají v různých vietnamských večerkách)
3/4 hrnku rostlinného oleje (neměl by být chuťově příliš výrazný)
1/2 hrnku (125 ml) bílého rostlinného či ořechového jogurtu (domácí nebo např. Provamel, Sojade či AlproSoya) NEBO stejné množství jablečného pyré (prodává např. DM, či použijte neslazenou jablečnou výživu)
1,75 hrnku cukru krupice
1 lžíce vanilkového prášku (já používám tento) nebo tři lžičky vanilkového extraktu
citronová šťáva z 1/2 středního citrónu
3 lžíce rumu
2-3 lžíce kakaa
trochu kokosového oleje nebo rostlinného tuku na vymazání formy

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejte na 180°C a větší formu na bábovku dobře vymažte rostlinným tukem a vysypte moukou.

  2. Mouku, mleté mandle, kukuřičný škrob, prášek do pečiva, pečící sodu a sůl prosejte do misky a dobře promíchejte. Ve větší míse metličkou prošlehejte olej s jogurtem (či jablečným pyré), vanilkou, rumem, citrónem a cukrem.

  3. Poté do této směsi střídavě prosévejte směs s moukou a přilévejte kokosové mléko, po každém přídavku pečlivě promíchejte metličkou. Oddělte asi 1/3 těsta do menší misky, přidejte kakao a trochu rumu a dobře promíchejte.

  4. Do vymazané formy vlijte 1/3 vanilkového těsta, všechno kakaové a poté i zbylé vanilkové těsto. Nožem nebo špejlí těstem projeďte a pohybujte nahoru dolu, abyste vytvořili mramorování.

  5. Bábovku vložte do předehřáté trouby a pečte na 180°C tradičně či 160°C horkovzduch asi hodinu (já peču obvykle něco přes, cca hodinu a deset minut, hodinu a čtvrt).

  6. Poté udělejte test špejlí - pokud na ní není mokré těsto či velké drobky, je hotovo. Bábovku nechte asi 15 minut chladnout ve formě, poté jí opatrně vyklopte na pečící rošt a před podáváním nechte plně vychladnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!