Báječná bábovka
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 2,5 hrnku polohrubé mouky
- 1/2 hrnku jemně mletých blanšírovaných mandlí (můžete vynechat, ale dodávají jemnou chuť)
- 5 lžic kukuřičného škrobu
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička sody bikarbony
- špetka soli
- 400 ml kokosového mléka (ideálně kolem 60%, NEdoporučuji kokosové mléko Alnatura, má takovou divnou konzistenci, vhodné je např. Aroy-D nebo značka FirstDragon, obě mají v různých vietnamských večerkách)
- 3/4 hrnku rostlinného oleje (neměl by být chuťově příliš výrazný)
- 1/2 hrnku (125 ml) bílého rostlinného či ořechového jogurtu (domácí nebo např. Provamel, Sojade či AlproSoya) NEBO stejné množství jablečného pyré (prodává např. DM, či použijte neslazenou jablečnou výživu)
- 1,75 hrnku cukru krupice
- 1 lžíce vanilkového prášku (já používám tento) nebo tři lžičky vanilkového extraktu
- citronová šťáva z 1/2 středního citrónu
- 3 lžíce rumu
- 2-3 lžíce kakaa
- trochu kokosového oleje nebo rostlinného tuku na vymazání formy
Postup Báječná bábovka
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejte na 180°C a větší formu na bábovku dobře vymažte rostlinným tukem a vysypte moukou.
Mouku, mleté mandle, kukuřičný škrob, prášek do pečiva, pečící sodu a sůl prosejte do misky a dobře promíchejte. Ve větší míse metličkou prošlehejte olej s jogurtem (či jablečným pyré), vanilkou, rumem, citrónem a cukrem.
Poté do této směsi střídavě prosévejte směs s moukou a přilévejte kokosové mléko, po každém přídavku pečlivě promíchejte metličkou. Oddělte asi 1/3 těsta do menší misky, přidejte kakao a trochu rumu a dobře promíchejte.
Do vymazané formy vlijte 1/3 vanilkového těsta, všechno kakaové a poté i zbylé vanilkové těsto. Nožem nebo špejlí těstem projeďte a pohybujte nahoru dolu, abyste vytvořili mramorování.
Bábovku vložte do předehřáté trouby a pečte na 180°C tradičně či 160°C horkovzduch asi hodinu (já peču obvykle něco přes, cca hodinu a deset minut, hodinu a čtvrt).
Poté udělejte test špejlí - pokud na ní není mokré těsto či velké drobky, je hotovo. Bábovku nechte asi 15 minut chladnout ve formě, poté jí opatrně vyklopte na pečící rošt a před podáváním nechte plně vychladnout.