Bagetová veka se slaninou

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

600 g polohrubé mouky
1 lžička soli
1/2 kostky droždí
1 lžička cukru
slanina podle každého
(na kostičky pokrájená, cca 150 g)
350 ml vody

Postup přípravy receptu

  1. Ve velké míse smícháme mouku se solí. Uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme cukr, odměříme přibližně 350 ml teplé vody a polovinu jí vlijeme do důlku. Přidáme trochu mouky a necháme 15 minut vzejít kvásek.

  2. Po této době přidáme k těstu zbytek vody a zpracujeme těsto, které se po chvíli už nelepí a bude pružné. Necháme ho 1 hodinu kynout.

  3. Pak těsto ještě jednou propracujeme, přisypeme kostičky slaniny, těsto rozdělíme na tři bochánky a z každého uválíme větší veku, dlouhou cca 35 cm.

  4. Necháme znovu kynout dalších 40 minut, dokud veka nezvětší svůj objem.

  5. Povrch těsta potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a hrubozrnnou solí. Nožem nebo nůžkami ozdobně nařízneme povrch a pečeme při 220 stupních v rozehřáté troubě přibližně 5 minut, pak snížíme teplotu na 200 stupňů a pečeme dalších cca 15 minut


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!