Australský bramborový chléb Damper
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 500 g mouky (trochu mouky si odebereme na posyp)
- 4 zarovnané lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička drceného kmínu
- 30 g másla
- 300 g nastrouhaných uvařených moučných brambor
- 250 ml podmáslí
- 50 ml vody
- 150 g nakrájeného uzeného masa
Postup Australský bramborový chléb Damper
Postup přípravy receptu
-
Přesejeme suché přísady do větší mísy. Vetřeme máslo podobně jako na drobenku, pak uděláme uprostřed důlek, přidáme nastrouhané brambory, pokrájené uvařené a vychladlé uzené maso, podmáslí a tolik vody, abychom po zamíchání měli nakonec měkké lepkavé těsto. Těsto přendáme na moukou mírně posypaný vál a vyhněteme do hladkého těsta do tvaru koule nebo klasického bochníku.
Vytvarujeme bochník asi 17 cm v průměru a přendáme jej na pomaštěný pečící papír na plechu. Ostrým nožem nakrojíme na povrchu asi 1 cm hluboko kříž. Celý chléb pomažeme trochou podmáslí a mírně posypeme moukou.
Vložíme do předem vyhřáté trouby na 220°C a pečeme cca 35 -40 min. Chleba zní dutě, když na něj zespodu ťukneme.