Ananasovo krokantový krémový dort

Recepty, Dorty

Suroviny

Těsto:
3 vejce
3-4 lžíce horké vody
150 g cukru
1 vanilkový cukr
100 g polohrubé mouky
100 g škrobu
3 vrchovaté lžičky prášku do pečiva
Náplň:
1 vanilkový pudinkový prášek
500 ml mléka
50 g cukru
Krokant:
1 lžíce másla
60 g cukru
125 g sekaných mandlí
250 g měkkého másla
500 g ananasu (z konzervy)

Postup přípravy receptu

  1. Horkou vodu šleháme šlehačem na nejvyšší stupeň 1 minutu do pěny, přimícháme cukr, vanilkový cukr a šleháme další 2 minuty. Smícháme si mouku, škrob, prášek do pečiva a polovinu z této směsi prosejeme na krém a krátce na nejnižší stupeň zašleháme.

  2. Zbytek směsi zpracujeme stejným způsobem;těstem naplníme vymazanou, papírem vyloženou dortovou formu (průměr cca 28 cm) a v předehřáté troubě pečeme (175-200°C, 20-30 minut). Ihned po upečení dort uvolníme z formy, vyklopíme, stáhneme papír, necháme vychladit a 2x prokrojíme.

  3. Krokant: máslo s cukrem zahříváme tak dlouho, až hmota lehce zhnědne a cukr se rozpustí, přidáme sekané mandle a za stálého míchání zahříváme, až se krokant opraží, a pak ho natřeme na olejem vymazaný plech a necháme vychladit.

  4. Studený ho nalámeme na malé kousky. Máslo hladce utřeme a po lžících do něj přidáme pudink;do poloviny máslového krému vmícháme polovinu krokantu. Ananas necháme okapat, nakrájíme ho na kousky a 16 z nich si odložíme na zdobení;spodní část korpusu potřeme ananasovou marmeládou.

  5. Obložíme kousky ananasu a potřeme trochou krokantového krému;přiklopíme prostřední částí korpusu, kterou potřeme zbylým krokantovým krémem a přiklopíme vrchní částí korpusu;celý dort potřeme polovinou máslového krému;dort ozdobíme zbytkem krému a kousky ananasu, poté celý okraj dortu posypeme krokantem (máslový krém můžeme dochutit 2-3 lžícemi rumu nebo koňaku).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!