After Eight dort

Recepty, Dorty

Suroviny

Těsto:
6 bílků (L)
6 žloutků
170 g cukru krystalu
10 g vanilkového cukru
180 g hladké mouky
6 g kypřícího prášku
6 PL slunečnicového oleje
Krém:
400 g čokoládky mentolové (After Eight)
400 g hořké čokolády
800 g smetany na šlehání 35%

Postup přípravy receptu

  1. Těsto: Bílky vyšleháme s cukrem do tuhé pěny. Přidáme žloutky a trochu prošleháme na pomalém stupni. Dále přidáme prosátou mouku s kypřícím práškem a směs těsta zlehka promícháme vařečkou. Během míchání přilijeme i olej. Těsto promícháme vařečkou dohladka, aby bylo bez hrudek. Pečeme při 160°C cca 1 hodinu. V mé troubě to bývá zhruba do 55 min. Není nikdy na škodu zkouška píchnutím špejle do těsta. Použil jsem 23 cm dortovou formu a spodek byl vyložený papírem na pečení. Vychladlý korpus rozřízneme na tři části.

  2. Krém: Nejprve zahřejeme smetanu. Pak do ní vložíme čokoládky after eight a také hořkou čokoládu.Směs přivedeme k varu. Dvakrát zabublá a směs ze sporáku stáhneme. Směs necháme vychladnout nebo ji zchladíme šokově třeba ve dřezu na mytí nádobí. Každopádně by neměla jít za horka do ledničky. Takže vychladlou směs dáme na noc do ledničky. Na druhý den ji vyšleháme v pěnu. Není třeba dlouho, aby se krém nesrazil. Když se budou dělat v krému brázdy či větší hroudy, tak je krém ok. V zásadě platí, čím chladnější hmota, tím lepší, čili hustší krém.

  3. Části korpusu potřeme krémem. Povrch a boky korpusu potřeme zbylým krémem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!