Znojemské okurky bez vaření láku a navíc DIA

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

Množství pro 1 zavařovací sklenici 0,75 litrů:
3 kolečka mrkve
1 kolečko cibule
kopr
vinný list nebo višňový list (nemusí být)
1 kávová lžička hořčičných semínek
5 kuliček nového koření
10 kuliček černého pepře
2 bobkové listy
1 kávová lžička soli
5 tabletek umělého sladidla
75 ml octa
kolečka křenu (dle chuti)
feferonka (dle chuti)

Postup přípravy receptu

  1. Receptů na to, jak nakládat okurky existují stovky, i tento najdete nepochybně v mnoha obměnách ať už krajových nebo chuťových. Na rozdíl od klasických způsobů má ten náš výhodu v tom, že můžete nakládat postupně podle toho, kolik této zeleniny zrovna sklidíte na zahrádce, práce jde rychle od ruky a výsledkem jsou křupavé okurčičky, chuťově velmi podobné těm klasickým znojemským.

  2. Do vymyté sklenice dejte nejprve na dno 2 kolečka mrkve, kolečko cibule, snítku kopru (může být i uschlý) a vinný list.

  3. Potom začněte do sklenici skládat okurky. Až bude téměř plná, přidejte lžičku hořčičného semene, 5 kuliček nového koření a 10 černého pepře, nasypte lžičku soli, 5 cukerínů a 2 bobkové listy. Vše zalijte 75 ml octa a doplňte vodou.

  4. Zavíčkované sklenice naskládejte do hrnce s vodou a nechejte cca 25 minut sterilovat. Potom sklenice vyskládejte na stůl dnem nahoru a přikryjte je utěrkou, namočenou ve studené vodě, aby obsah rychleji vychladl a víčka se dobře přichytila.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!