Žloutkové cukroví do formiček
Recepty, CukrovíSuroviny
- 4 žloutky
- špetka mleté vanilky nebo 2 vanilkové cukry
- 170 g moučkového cukru
- 1 vrchovatá kávová lžička Solamylu nebo vanilkového pudinku
- kokosový tuk na vymazání formiček.
Postup Žloutkové cukroví do formiček
Postup přípravy receptu
-
Plechové formičky pečlivě vymažeme rozpuštěným tukem. Žloutky a oba cukry, případně i vanilku, třeme do velmi husté světlé pěny. Do hotové hmoty lehce zamícháme škrob.
Lžičkou dáváme hmotu do připravených formiček, plníme je asi do 2/3, hmota v troubě nabyde. Necháme chvíli stát, dokud se hladina nesrovná a pak vkládáme do trouby vyhřáté na 150°C, ihned snížíme na 80 - 100°C bez ventilátoru a sušíme. Cukroví si musí zachovat světle žlutou barvu. Upečené poznáme po rozlomení - uvnitř musí být zcela suché a mělo by se i dobře vyklopit z formiček.
Pečením se v cukroví vytvoří dutina a cukroví se rozplývá na jazyku. Obzvláštní mlsouni si cukroví můžou ozdobit ušlehanou pravou šlehačkou, pak je ale určeno k okamžité konzumaci, protože vlhne. Nenaplněné skladujeme v chladnu a suchu.