Žitný chléb podle Paula Hollywooda

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

500 g žitné mouky
350 ml vody pokojové teploty
10 g (2lžičky) soli
10 g (2lžičky) sušeného droždí
20 ml tekuté melasy (black treacle)
olivový olej

Postup přípravy receptu

  1. Mouku vsypeme do mísy, na jednu stranu přidáme sůl, na druhou droždí. Přidáme melasu a 2/3 vody a prsty začneme vypracovávat těsto. Je-li potřeba, přilijeme zbytek vody, ale není nezbytné spotřebovat všechnu vodu (záleží na savosti mouky). Směs má být měkká, ale ne vlhká.

  2. Těsto přendáme z mísy na vál, který pokapeme trochou olivového oleje a hněteme 5-10 minut dokud těsto není hladké a elastické.

  3. Poté jej vrátíme do mísy mírně vymazané olivovým olejem a necháme kynout nejlépe 4 hodiny na teplém místě.

  4. Po vykynutí těsto přendáme na mírně pomoučený vál, propracujeme a vytvarujeme bochník.

  5. Jemně posypeme moukou, zakryjmeme utěrkou a necháme další 2-3 hodiny kynout.

  6. Poté vyhřejeme troubu na 220 stupňů, těsto přendáme na plech a pečeme na střední mřížce zhruba 30 minut. Do trouby je potřeba přidat mísku s vodou, aby se vytvořila pára. Po 30 minutách by chléb po poklepání na spodní část měl mít dutý zvuk znamení, že je dobře upečený. Necháme vychladit na mřížce.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!