Žitno-pšeničný (90/10%) chleba se sezamem

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

410 g vody
25 g žitného kvásku
necelé 2 lžičky soli
30 g sezamu
450 g žitné chlebové mouky
50 g pšeničné chlebové mouky

Postup přípravy receptu

  1. Žitný kvásek smícháme s 250 g vody a 250 g žitné mouky (vše z už odváženého množství) a zakryté necháme prokvasit. Trvá to, podle okolní teploty a síly kvásku, asi 16-24 hodin.

  2. Vykvašený má hodně zvětšený objem, příjemně nakysle voní a na povrchu se objevují kráterky po prasklých bublinách.

  3. Vmícháme zbytek surovin a hned, bez kynutí, těsto urovnáme do vymaštěné formy - můžeme jí, kromě vymaštění, boky lehce vysypat semínky nebo vločkami. Chleba pak bude ozdobený i na bocích.

  4. Povrch těsta posypeme semínky a vločkami, necháme vykynout a upečeme. Pekla jsem se studeným startem, na 200°C, po 30 minutách jsme chleba vyklopili z formy a dopekli na mřížce, asi 10-15 minut.

  5. Hotový chlebík krájíme nejdřív po 12-24 hodinách, jinak bude vevnitř jakoby mokrý. Zato nám pak vydrží vláčný až do úplného spotřebování.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!