Žitné rohlíky

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

1.fáze:
100 ml vody
2 lžičky cukru
170 g hladké mouky
14 g čerstvého droždí
1 vejce
program Těsto, necháme projít až do konce, pak přidáme:
2. fáze:
30 ml oleje
150 ml vody
220 g žitné chlebové mouky
100 g hladké mouky
1,5 lžičky soli
1 lžíce sušené bramborové kaše nebo bramboráku v prášku
1 lžíce lněného semínka
2 lžíce dýňového semínka

Postup přípravy receptu

  1. Do pekárny dáme suroviny potřebné pro 1.fázi, a necháme projet celý program Těsto. Přidáme zbytek surovin, zapneme program Těsto, ale teď necháme jen umíchat, nenecháváme kynout.

  2. Hned potom uložíme těsto v zakryté míse přes noc do lednice. Ráno nebo dopoledne vyndáme (už je nakynuté), rozdělíme na 6-8 bochánků, trošinku podsypáváme jen tak, aby se těsto nelepilo.

  3. Každý bochánek pak rozválíme na ovál a srolujeme do rohlíku. Ten pak ještě rukou uválíme - spoje záhybů se hezky slepí a rohlík vypadá úhledněji.

  4. Na plechu je necháme nakynout, pak pomašlujeme vejcem a vložíme do vyhřáté trouby. Troubu vyhřejeme na 200°C, stáhneme na 180°C a pečeme cca 20 minut.

  5. Hotové rohlíky ihned přendáme z plechu na mřížku.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!