Zimní ovocný čaj - vařený

Recepty, Nápoje

Suroviny

Na jednu dávku:
1 kg ostružin josty nebo bezinek
1,2 kg různého ovoce
2 pomeranče
2 citróny
5 hřebíčků
1 kg cukru
125 ml rumu (můžeme vynechat)

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce dáme vařit zralé otrhané bezinky (nebo ostružiny) a 1,2 kg jakéhokoliv ovoce (jediný druh,který tam MUSÍ být zastoupen jsou 2 pomeranče a 2 citrony, zbytek libovolný) nakrájeného na kostky, dále hřebíčky, (já přidávám i badyán a někdy celou skořici) a cukr.

  2. Vaříme 40 minut, pak vypneme, přilijeme 125 ml rumu, plníme do lahví (velkých sklenic) a zavíčkujeme. Můžeme otočit jako marmeládu, víčka musí chytit, aby se čaj nekazil.

  3. Na čajík se toho dá do hrnečku 3 - 4 lžičky a zalije horkou vodou. Je to sladké i kyselé a voňavé, až se sousedi starají kde to, co to.

  4. Ovoce se pak může vyjíst lžičkou, a protože nám ta pomerančová kůra v kouscích trošku vadila, řešila jsem to tím, že jsme kůru do čaje před pokrájením ovoce nastrouhali.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!