Židovský řízek

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

4 plátky nízkého roštěnce do 1 cm vysoké
třený česnek
ocet (citron, ananas, víno)
olej
sůl
mouka (hladká, polohrubá)
vejce
strouhanka, nejlépe PANKO

Postup přípravy receptu

  1. Tento známý recept mi posloužil pouze jako záminka k propagaci strouhanky PANKO a její uvedení v širší známost. Kdo nezkusí k obalovaní PANKO, tak neuvěří, až jak dokáže být strouhanka chrumkavá…

  2. Maso očistíme od povrchového šlachového vaziva a případně zlehka egalizujeme dlaní nebo paličkou na maso. Maso potřeme česnekem, zakápneme kyselinou“, vetřeme do něj olej a uložíme v chladu do druhého dne.

  3. Maso osolíme a obalíme v trojobalu. PANKO přitlačíme. Smažíme do okamžiku, jen co strouhanka zezlátne.

  4. Obvykle se podává s různě upravenými brambory a zeleninovými či míchanými saláty.

  5. Poznámka: Maso vybíráme spíše odleželé a pokud možno mramorované“ tukem. Česnek protlačíme lisem a utřeme bez soli nebo jen se špetkou soli. K marinování masa lze použít i jogurt, což ale odporuje ortodoxní židovské kuchyni. Pokud byla marináda ve správném množství, není pak maso před obalováním nutné otírat. Řízky smažíme rychle, ne však na plném plameni a stejně jako u vídeňské roštěné i u této minutky platí, že méně je někdy více. Aby maso smažením neztvrdlo, můžete obalit a smažit maso přímo z lednice nebo použít silnější plátky masa nebo oba způsoby zkombinovat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!