Zelnáčky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 300 g tmavé žitné mouky
- 150 g pšeničné mouky tmavé
- 2 lžičky soli
- kmín
- pepř
- 1 cibule
- 300 g kysaného zelí
- 100 g anglické slaniny
- 250 - 300 ml vody
- 20 g droždí
- špetka cukru
- olej cca 1 dcl
Postup Zelnáčky
Postup přípravy receptu
-
Na oleji osmažíme do zlatova na drobno nakrájenou cibulku, přidáme nakrájenou slaninu, osmahneme a přidáme zelí, opepříme a pět minut restujeme.
Do ohřáte vody rozdrobíme droždí, přidáme cukr a trochu mouky a necháme nakynout.
Do mísy nasypeme mouku, sůl, kmín a přidáme nakynuté droždí. Dobře zamícháme, poté přidáme zelí a zapracujeme ho do těsta. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout.
Když těsto vykyne tak si ho rozdělíme na menší části, které vytvarujeme dle vlastní fantazie. Pokropíme vodou a posypeme buď kmínem nebo jinými semínky a dáme péct do vyhřáté trouby cca 15 min.