Zeleninové ragú s červenou čočkou à la bolognese
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 120 g mrkve
- 120 g celeru
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 50 g másla (nebo olej)
- 1 plechovka nakládaných loupaných rajčat (400 g)
- 60 g červené čočky
- cca 130 ml zeleninového vývaru
- sůl
- mletý pepř
- cukr - není nutný, dle kyselosti rajčat
- bylinky dle chuti
Postup Zeleninové ragú s červenou čočkou à la bolognese
Postup přípravy receptu
-
Na rozpuštěném másle osmažíme pokrájenou mrkev a celer na kostičky lehce dozlatova. Pak přisypeme osmažit drobně pokrájenou cibuli a na závěr krátce i nasekaný česnek. Pokud chceme ragú pikantní, přidáme nasekanou chilli papričku dle chuti.
Po osmažení vše zalijeme pokrájenými loupanými rajčaty, osolíme, opepříme a ochutíme dle chuti například tymiánem, bazalkou, oregánem... a krátce podusíme.
Pak přisypeme propláchnutou čočku, přilijeme trochu vývaru a dusíme zvolna cca 7-8 minut pod poklicí za občasného promíchání.
Pokud vaříme v hrnci, který dobře těsní a drží teplo, necháme ragú (čočku v něm) takzvaně dojít. Pokud ne, dusíme ještě chvíli do změknutí čočky.
Podáváme s těstovinami a dle chuti dozdobíme sýrem, nejlépe parmezánem nebo pecorinem. Jako přílohu můžeme zvolit i rýži nebo brambory, ale klidně i celozrnné pečivo.