Zeleninové ragú s červenou čočkou à la bolognese

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

120 g mrkve
120 g celeru
1 cibule
3 stroužky česneku
50 g másla (nebo olej)
1 plechovka nakládaných loupaných rajčat (400 g)
60 g červené čočky
cca 130 ml zeleninového vývaru
sůl
mletý pepř
cukr - není nutný, dle kyselosti rajčat
bylinky dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Na rozpuštěném másle osmažíme pokrájenou mrkev a celer na kostičky lehce dozlatova. Pak přisypeme osmažit drobně pokrájenou cibuli a na závěr krátce i nasekaný česnek. Pokud chceme ragú pikantní, přidáme nasekanou chilli papričku dle chuti.

  2. Po osmažení vše zalijeme pokrájenými loupanými rajčaty, osolíme, opepříme a ochutíme dle chuti například tymiánem, bazalkou, oregánem... a krátce podusíme.

  3. Pak přisypeme propláchnutou čočku, přilijeme trochu vývaru a dusíme zvolna cca 7-8 minut pod poklicí za občasného promíchání.

  4. Pokud vaříme v hrnci, který dobře těsní a drží teplo, necháme ragú (čočku v něm) takzvaně dojít. Pokud ne, dusíme ještě chvíli do změknutí čočky.

  5. Podáváme s těstovinami a dle chuti dozdobíme sýrem, nejlépe parmezánem nebo pecorinem. Jako přílohu můžeme zvolit i rýži nebo brambory, ale klidně i celozrnné pečivo.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!