Zdravý koláč s jablky

Recepty, Moučníky

Suroviny

1 hrnek celozrnné mouky
1 hrnek špaldové mouky
špetka soli
půl lžičky skořice
1 lžička kypřícího prášku (sody)
1 nastrouhaná mrkev
2 vejce
3-4 lžíce medu, datlového sirupu nebo smíchat
5 lžic rostlinného oleje
pár kapek rumového aroma (lžíci rumu)
půl hrnku vlažné vody
2 jablka
drobenka s oříšky (volitelné)

Postup přípravy receptu

  1. V misce smícháme vše sypké a najemno nastrouhanou mrkev. Přidáme vejce, olej, rum nebo aroma, med a sirup (dávám obojí, ale stačí med). Zředíme vodou podle potřeby - cca půl hrnku.

  2. Těsto vlijeme do koláčové formy vyložené pečícím papírem. Na těsto poklademe omytá a na tenké měsíčky nakrájená jablka. Můžeme, ale nemusíme, posypat troškou drobenky s nastrouhanými lískovými oříšky (1 lžíce pohankových vloček, 1 lžíce špaldové mouky, pár nastrouhaných oříšků, trošičku oleje).

  3. Dáme do trouby předehřáté na 170-180° C a pečeme cca 25 minut. Kdo může cukr, lehce popráší vychladlý koláč moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!