Zdravá marmeláda s agarem

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

1 kg ovoce
220 - 250 g cukru (příp. dle chuti)
4 g agaru
lžička kyseliny citronové

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce připravíme omyté a pokrájené ovoce. Zahříváme na sporáku cca 5 minut, až ovoce lehce změkne a poté ho rozmačkáme mačkadlem na brambory, příp. i lehce mixnu tyčovým mixérem. Vaříme cca 10 minut a průběžně sbírám pěnu.

  2. Přidáme špetičku soli, která v ovoci lehce podpoří sladkou chuť. Přisypeme cukr podle chuti, většinou v uvedeném množství, a kyselinu citronovou. A vaříme asi dalších 15 minut.

  3. Před koncem vaření v trošce vody rozmícháme prášek agar a přilijeme k ovoci. Stačí povařit už jen minutku. Na malý talířek vlijeme lžičku marmelády a dáme ho na chvíli do mrazáku. Takto zjistíme její hustotu. Pokud bude marmeláda řídká, trochu agaru ještě přidáme.

  4. Pak už stačí jen naplnit do sklenic, dostatečně utáhnout a obrátit dnem vzhůru až do úplného vychladnutí. Nebo neobracet a zavařit.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!