Zapletená vánočka

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g polohrubé mouky
150 g másla
100 g pískového cukru
30 g droždí
1 vejce
2 žloutky
1 vanilkový cukr
1 smetana
mléko
sůl
kandované ovoce
muškátový oříšek
hřebíček
rozinky
mandle
tuk (na vymazání)

Postup přípravy receptu

  1. Prosetou mouku necháme na teplém místě zahřát. Do hrnku rozdrobíme kousky droždí, k tomu přidáme část obyčejného cukru a malou část mouky a vlažného mléka. Vše zamícháme a necháme dostatečně vykynout.

  2. V míse přidáme k vejcím, žloutkům a máslu špetku soli a trochu uvedeného koření, zbytek cukru a vanilkový cukr.

  3. Do této směsi přidáme kvásek, který vykynul, a dle potřeby vlijeme vlažnou smetanu.

  4. Všechno pečlivě promícháme.

  5. Správně zamíchané těsto nebude se nebude lepit na vařečku.

  6. V poslední části dle naší chuti přidáme sekané mandle, rozinky a kandované ovoce. Znovu zamícháme a necháme vykynout.

  7. Vykynuté těsto rozdělíme na devět dílů.

  8. Budeme vytvářet tři patra, kde spodní bude mít 4 díly, prostřední 3 díly a vrchní bude ze 2 dílů těsta.

  9. Nejdříve spleteme spodní část, na ni střední a nakonec stočenou vrchní část.

  10. Smotanou vánočku natřeme směsí mléka a žloutku. Můžeme posypat celými mandlemi a umístíme na vymazaný plech. Zde ji ještě necháme chvíli vykynout.

  11. Vánočku pečeme v předem vyhřáté troubě do zlatohněda.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!