Zapletená vánočka
Recepty, MoučníkySuroviny
- 500 g polohrubé mouky
- 150 g másla
- 100 g pískového cukru
- 30 g droždí
- 1 vejce
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- 1 smetana
- mléko
- sůl
- kandované ovoce
- muškátový oříšek
- hřebíček
- rozinky
- mandle
- tuk (na vymazání)
Postup Zapletená vánočka
Postup přípravy receptu
-
Prosetou mouku necháme na teplém místě zahřát. Do hrnku rozdrobíme kousky droždí, k tomu přidáme část obyčejného cukru a malou část mouky a vlažného mléka. Vše zamícháme a necháme dostatečně vykynout.
V míse přidáme k vejcím, žloutkům a máslu špetku soli a trochu uvedeného koření, zbytek cukru a vanilkový cukr.
Do této směsi přidáme kvásek, který vykynul, a dle potřeby vlijeme vlažnou smetanu.
Všechno pečlivě promícháme.
Správně zamíchané těsto nebude se nebude lepit na vařečku.
V poslední části dle naší chuti přidáme sekané mandle, rozinky a kandované ovoce. Znovu zamícháme a necháme vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na devět dílů.
Budeme vytvářet tři patra, kde spodní bude mít 4 díly, prostřední 3 díly a vrchní bude ze 2 dílů těsta.
Nejdříve spleteme spodní část, na ni střední a nakonec stočenou vrchní část.
Smotanou vánočku natřeme směsí mléka a žloutku. Můžeme posypat celými mandlemi a umístíme na vymazaný plech. Zde ji ještě necháme chvíli vykynout.
Vánočku pečeme v předem vyhřáté troubě do zlatohněda.