Zapékaná okurka

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

1 větší okurka
citronová šťáva
sůl
mletý pepř
25 g celozrnného kuskusu
50 ml vývaru
1 lžička másla
1 malé rajče
1/4 menší cibule
1/4 červené papriky
30 g strouhaného 40% sýra
1 vejce
1 lžíce nařezané na kousky bazalky
pár kousků másla na vrch cukety
1 lžíce oleje na vymazání pečícího papíru

Postup přípravy receptu

  1. Okurku na vrchu odkrojíme a lžičkou vydlabeme dužinu na 0,5 cm. Vnitřek okurky osolíme. Kuskus zalijeme vroucím vývarem nebo osolenou vodou a necháme nejméně 5 minut nabobtnat, pak do něj vmícháme máslo. Do misky dáme kuskus, nakrájené rajče, papriku, cibulku, nastrouhaný sýr, vejce, bazalku, sůl, mletý pepř a promícháme.

  2. Z vydlabané, osolené okurky odstraníme šťávu, kterou pustila a potřeme citronovou šťávou. Naplníme ji směsí, poklademe kousky másla a dáme do olejem vymazaného pečícího papíru do formy na biskupský chlebíček péci do vyhřáté trouby na 200°C asi 40-50 minut dozlatova. Před koncem pečení posypeme strouhaným sýrem a necháme roztavit. Podáváme samotné, jako lehkou večeři.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!