Zapečené mleté maso s rýží a paprikami

Recepty, Mleté maso

Suroviny

250 ml masového vývaru
125 g rýže
2 červené a zelené papriky
2 feferonky
3,5 lžíce másla
sladká paprika
pepř a sůl
1 cibule
lžička oregana
500 g mletého hovězího masa
30 g mouky
100 ml bílého vína
2 lžíce rajčatového protlaku
4 lžíce strouhanky
300 ml mléka
250 g strouhané goudy
3 žloutky
pražené sekané arašídy

Postup přípravy receptu

  1. Rýži vaříme ve vývaru pod bodem varu 20 minut. Pražené arašídy posekáme (např v sekáčku, nebo je dáme do sáčku a rozbijeme je paličkou). Červené a zelené papriky pokrájíme na kostičky (asi čtvrtinu si odložíme na později), od semínek očištěné feferonky pokrájíme na jemné nudličky a vše osmahneme na lžíci másla. Opepříme, osolíme a okořeníme sladkou paprikou a zatím odložíme.

  2. Cibuli posekáme, zesklovatíme na druhé lžíci másla spolu s oreganem a vyjmeme. V tuku opečeme maso, vmícháme cibuli, oregano, přilijeme víno a protlak a dusíme 10 min. Pak přidáme strouhanku, promícháme.

  3. Na zbylém másle osmahneme hladkou mouku, zalijeme mlékem, abychom měli bešamel, a vmícháme 150 g sýra, žloutky, přidáme rýži a arašídy. Promícháme, podle chuti osolíme, opepříme. Naplníme do formy (větší dortová nebo přiměřeně velký pekáček, nejlépe s nepřilnavým povrchem), zakryjeme feferonkovou směsí, masem, posypeme odloženými kostičkami papriky a zbývajícím sýrem. V troubě zapékáme 45 min.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!