Zapečené kapustičky v bramborách a mletém mase

Recepty, Mleté maso

Suroviny

700 g salátových brambor
400 g růžičkové kapusty
500 g mletého masa (hovězí + vepřové)
3 lžíce olivového oleje
1 větší mrkev
1 větší cibuli
2 chilli papričky
konzerva sekaných rajčat (400 g)
2 lžíce rajského protlaku
2 lžíce Harissy
lžička cukru
2 lžíce kvalitní worcesterské omáčky (např. Lea Perrins)
lžička sušeného oregana
lžička sušené bazalky
250 ml 33% smetany
50 g Parmazánu Reggiano (nebo jiný parmazán)
mořská sůl
čerstvě mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme, překrájíme na kostky. Já měla rohlíčky, tak jsem krájela na kolečka. Uvaříme je v osolené vodě do poloměkka. Scedíme a necháme okapat.

  2. Kapustičky očistíme a vaříme v osolené vodě 5 minut. Poté je prudce zchladíme ledovou vodou a necháme taktéž okapat.

  3. Ve velké pánvi rozpálíme olej, přidáme na jemno nakrájenou cibuli, nadrobno nakrájené chilli papričky a na nudličky pokrájenou mrkev. Vše spolu krátce restujeme. Přidáme mleté maso a opět restujeme, až maso zšedne. Poté vmícháme rajský protlak, Harissu a rajčata z plechovky. Ochutíme worchesterovou omáčkou, bylinkami, přidáme cukr, sůl a pepř.

  4. Promícháme, doladíme chutě a pod pokličkou dusíme cca 10 minut. Poté pokličku odklopíme a za občasného míchání necháme úplně vydusit přebytečnou tekutinu.

  5. Zapékací mísu lehce vytřeme olejem a na její dno rozprostřeme brambory a kapustičkami. Ty můžeme přepůlit. Záleží na její velikosti. Nyní na brambory s kapustičkami přemístíme z pánve masovou směs a urovnáme. Vše zalijeme smetanou a posypeme na jemno nastrouhaným parmazánem.

  6. Vložíme do trouby a zapékáme 30-40 minut při 180°C.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!