Zapečené kapustičky v bramborách a mletém mase
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 700 g salátových brambor
- 400 g růžičkové kapusty
- 500 g mletého masa (hovězí + vepřové)
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 větší mrkev
- 1 větší cibuli
- 2 chilli papričky
- konzerva sekaných rajčat (400 g)
- 2 lžíce rajského protlaku
- 2 lžíce Harissy
- lžička cukru
- 2 lžíce kvalitní worcesterské omáčky (např. Lea Perrins)
- lžička sušeného oregana
- lžička sušené bazalky
- 250 ml 33% smetany
- 50 g Parmazánu Reggiano (nebo jiný parmazán)
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup Zapečené kapustičky v bramborách a mletém mase
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme, překrájíme na kostky. Já měla rohlíčky, tak jsem krájela na kolečka. Uvaříme je v osolené vodě do poloměkka. Scedíme a necháme okapat.
Kapustičky očistíme a vaříme v osolené vodě 5 minut. Poté je prudce zchladíme ledovou vodou a necháme taktéž okapat.
Ve velké pánvi rozpálíme olej, přidáme na jemno nakrájenou cibuli, nadrobno nakrájené chilli papričky a na nudličky pokrájenou mrkev. Vše spolu krátce restujeme. Přidáme mleté maso a opět restujeme, až maso zšedne. Poté vmícháme rajský protlak, Harissu a rajčata z plechovky. Ochutíme worchesterovou omáčkou, bylinkami, přidáme cukr, sůl a pepř.
Promícháme, doladíme chutě a pod pokličkou dusíme cca 10 minut. Poté pokličku odklopíme a za občasného míchání necháme úplně vydusit přebytečnou tekutinu.
Zapékací mísu lehce vytřeme olejem a na její dno rozprostřeme brambory a kapustičkami. Ty můžeme přepůlit. Záleží na její velikosti. Nyní na brambory s kapustičkami přemístíme z pánve masovou směs a urovnáme. Vše zalijeme smetanou a posypeme na jemno nastrouhaným parmazánem.
Vložíme do trouby a zapékáme 30-40 minut při 180°C.