Zapečené cannelloni s masovou náplní

Recepty, Těstoviny

Suroviny

cannelloni 1 balení
mleté maso 600 g
olej
cibule 2 střední
česnek 3 - 4 stroužky
rajčatový protlak 1 lžíce
bazalka
oregano
sůl
pepř mletý
rajčata čerstvá 3 ks nebo konzerva loupaných vcelku
hladká mouka 1 lžička
jarní cibulka
žampiony 2 ks (nemusí být)
bílé víno suché / nebo voda na podlití
BEŠAMEL
máslo 2 lžíce
hladká mouka 2 lžíce
mléko 1/2 litru
muškátový květ - špetka
strouhaný sýr 4 lžíce
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Na hlubší pánvi rozehřejeme olej, přidáme najemno nakrájenou cibuli, orestujeme do sklovata, přidáme mleté maso a za stálého míchání restujeme, až je maso oddělené od sebe a cibulka začíná zlátnout.

  2. Poté vsypeme na jemno nakrájený česnek, přidáme protlak, rajčata, orestujeme, okořeníme, přidáme bylinky nakrájené na hrubo, nakrájené žampiony, zasypeme moukou, zamícháme a mírně podlijeme vínem (vodou) a necháme dusit. Dle potřeby jemně podléváme a dosolíme.

  3. Do měkkého masa přidáme nakrájenou zelenou cibulku. Směs musí zůstat šťavnatá, ale nesmí plavat v omáčce. Dáme prochladnout.

  4. Mezitím si připravíme bešamel: Do rozehřátého másla vmícháme mouku, za stálého míchání (aby se neutvořily hrudky) zalijeme mlékem, jemně osolíme, povaříme na hladkou omáčku a ochutíme muškátovým květem. Vypneme a necháme na sporáku připravené na vmíchání sýra.

  5. Neuvařené cannelloni plníme prochladlou směsí a skládáme vedle sebe do máslem vymazaného pekáčku (dělám do menšího a skládám na 2 patra). Když máme první vrstvu hotovou, ohřejeme bešamel a vmícháme strouhaný sýr. Až se rozpustí, nalijeme část omáčky na vrstvu těstovin, pekáčkem jemně zahýbáme aby se omáčka dostala mezi těstoviny a navrstvíme další plněné cannelloni a zalijeme zbytkem bešamelu. Je dobré mít omáčku jemně nad poslední vrstvu těstovin, nepřipékají se.

  6. Navrch můžeme ještě poklást plátky sýra a dáme zapéct ho předehřáté trouby na 175°C asi na 20 - 40 min. dorůžova. Prvních 10 min. zapékám pod pokličkou a na zbytek doby odklopím. Doba pečení je závislá na tom, jak máme vysokou vrstvu v pekáčku.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!