Základní hnědá omáčka, odborně nazývaná:…..

Recepty, Pro začátečníky

Suroviny

Jo, já to sem napíšu a strýček Rejpal nebo jeho tetka mi budou lát, že mi tam něco schází nebo přebejvá. Neboli, že to není přesně.
2 cibule
3 mrkve
2 kořeny petržele
1/2 kořenového nebo 1 klacík /řapíkatý celer
30 dkg ořez ze šunky od kosti
2 kg telecí kosti (nebo hovězí kosti)
20 dkg slaniny
snítku tymiánu
bobkový list (případně nové koření a celý pepř)
1/2 kostky přepuštěného máslo
Olej podle potřeby
1 l víno Madeira- je fakt drahé (Lze nahradit jiným vínem podobné chuti, tmavší polosladké červené s kořeněnou chutí. Dej tam Vavřince a je to. Nezapomeňte osolit
Sice mně za to budou nadávat, ale neskočím proto z okna.)
Množství surovin lze upravit podle toho jaké množství chceme uvařit.
Koření podle vlastní chuti. To víš, nevaříš prvně. Tři listy, čtyři bobky a deset-patnáct pepřů. To nechám na tobě.

Postup přípravy receptu

  1. Očistěte si zeleninu a nakrájejte ji na větší kousky cca 1-2 cm silné. Cibulku nasekejte na hrubo. V kastrolu na oleji nebo másle orestujte zeleninu (čím více budete restovat, tím více bude omáčka hnědá).

  2. Přidejte kosti, slaninu nakrájenou na kostky, šunku. Přidejte máslo a podlijte vínem klidně 0,5 litru a nechte vařit klidně 4 hodiny. Vyndejte kosti a všechno přelijte přes cedník a co vám zůstane, tak rozmixujte.

  3. Dejte to do toho kastrolu a pořádně to promíchejte a pokud je toho polovina původního množství, tak je to hotové. Nechejte vychladit. Nalijte do tvořítek a nechte zmrazit.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!