Základní hnědá omáčka, odborně nazývaná:…..
Recepty, Pro začátečníkySuroviny
- Jo, já to sem napíšu a strýček Rejpal nebo jeho tetka mi budou lát, že mi tam něco schází nebo přebejvá. Neboli, že to není přesně.
- 2 cibule
- 3 mrkve
- 2 kořeny petržele
- 1/2 kořenového nebo 1 klacík /řapíkatý celer
- 30 dkg ořez ze šunky od kosti
- 2 kg telecí kosti (nebo hovězí kosti)
- 20 dkg slaniny
- snítku tymiánu
- bobkový list (případně nové koření a celý pepř)
- 1/2 kostky přepuštěného máslo
- Olej podle potřeby
- 1 l víno Madeira- je fakt drahé (Lze nahradit jiným vínem podobné chuti, tmavší polosladké červené s kořeněnou chutí. Dej tam Vavřince a je to. Nezapomeňte osolit
- Sice mně za to budou nadávat, ale neskočím proto z okna.)
- Množství surovin lze upravit podle toho jaké množství chceme uvařit.
- Koření podle vlastní chuti. To víš, nevaříš prvně. Tři listy, čtyři bobky a deset-patnáct pepřů. To nechám na tobě.
Postup Základní hnědá omáčka, odborně nazývaná:…..
Postup přípravy receptu
-
Očistěte si zeleninu a nakrájejte ji na větší kousky cca 1-2 cm silné. Cibulku nasekejte na hrubo. V kastrolu na oleji nebo másle orestujte zeleninu (čím více budete restovat, tím více bude omáčka hnědá).
Přidejte kosti, slaninu nakrájenou na kostky, šunku. Přidejte máslo a podlijte vínem klidně 0,5 litru a nechte vařit klidně 4 hodiny. Vyndejte kosti a všechno přelijte přes cedník a co vám zůstane, tak rozmixujte.
Dejte to do toho kastrolu a pořádně to promíchejte a pokud je toho polovina původního množství, tak je to hotové. Nechejte vychladit. Nalijte do tvořítek a nechte zmrazit.