Základ na husté polévky - krok za krokem

Recepty, Pro začátečníky

Suroviny

3 PL másla nebo sádla (v nouzi může být i olej)
1 velká mrkev
1/2 menšího syrového celeru (dle chuti)
1 větší cibuli
1 větší bramboru
5-6 PL hladké mouky
1 l vody
sůl
Podravka
Harmonie chuti
1 masox (1 masox = 1L vody)
suroviny podle toho, jakou budeme dělat polívku:
Luštěninovou:
2 hrsti fazole nebo čočky (namočte přes noc do studené vody)
2-3 střední brambory
4 stroužky česneku
majoránka
pepř
1 PL normálního octu (dává se úplně až na konec, až je vše uvařeno!)
Zeleninová:
zeleninu dle chuti
2-3 brambory
3 stroužky česneku
majoránku
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Na hrubém struhadle si nastrouháme mrkev a celer a zvlášť bramboru. Je možné použít i mraženou směs pod svíčkovou a mít tyto suroviny jen nakrájené na kostičky (ale pořádně rozmrazit, než budete restovat), na jemno nakrájíme cibuli.

  2. Ve větším hrnci rozpustíme 3 polévkové lžíce másla nebo sádla (oleje) a orestujeme mrkev, celer a později přidáme cibulku s bramborou, necháme tak 3 minuty, než cibulka zezlátne, promícháváme.

  3. Stáhneme plamen (nebo snížíme stupeň) a zaprášíme pomalu a přiměřeně moukou (asi ty 2-3 polévkové lžíce) a pořádně rychle rozmícháme, aby se nám nedělaly hrudky (když se udělají, ponorný mixér nebo šlehací metlička to napraví).

  4. Jakmile máme tuto zásmažku, tak pomalu za míchání vléváme vodu. Nejlépe vlažnou až teplou, studená by nám jíšku srazila. Pořádně rozmícháme.

  5. Přidáme sůl (Harmonii chuti, Podravku) nebo ještě lépe masox a potom suroviny podle druhu polévky. A vaříme do změknutí surovin.

  6. Pokud se nám zdá polévka řídká, tak teď na závěr si vývar více zahustíme tak, že rozmícháme zvlášť v hrníčku trochu hladké mouky s vývarem z hrnce, pořádně rozmícháme a za stálého míchání vývaru vlijeme po trochách zpátky do hrnce.

  7. Pozor na to, aby se to tam nehrklo najednou. Musí se po trochách a míchat a míchat a podle toho jak to bude houstnout (to houstnutí chvilku trvá), tak buď ještě trochu přilijeme nebo to necháme tak.

  8. Když se stane, že to je moc hustý, tak jednoduše přilijeme vodu. Ochutnejte, jestli je dost slaná, popř. dochuťte solidlem.

  9. Všechno tohle necháme ještě tak cca 10 minut povařit (kvůli mouce). Pokud děláme luštěninovou polévku, tak teprve v této fázi (po zahuštění) přichutíme obyčejným octem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!