Zabíjačkový smažák

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

vepřová krkovička – té více, je to důležitý základ celého receptu
plecko nebo vepřové odřezky (vepř.ocásky,bůček)
vepřová játra
vepřové ledvinky
vepřové srdce
trochu vepřového mozečku
cibule
nové koření
bobkový list
sůl
pepř
sádlo

Postup přípravy receptu

  1. Cibulku zpěnit na rozpáleném sádle (můžeme už přímo v hrnci), na to maso nakrájené na menší kostky, přidat sůl, pepř, pár bobulek nového koření, asi 3 bobkové listy a podlít vodou – vodou nešetřit, musí být minimálně v úrovni masa, aby bylo dost šťávičky.

  2. Pečeme na 250°C cca 45 minut přikryté poklicí (mám horkovzdušnou troubu, možná to bude chtít déle), jednou to promíchám během pečení.

  3. Potom přidáme na malé kousky játra, ledvinku (y), srdce (podle co se podaří sehnat) a pořádně promíchat, případně dodat sůl a pečeme už odkryté minimálně 45 min a teď už častěji promícháváme, aby se smažák pěkně propekl. Těsně před dopečením zamícháme posekaný mozeček (pokud jej neseženete, nevadí, nemám dnes srdce ani mozeček a i přesto to má šmrnc).

  4. Čím více propečené, tím je to lepší.

  5. U smažáku vyniká chuť díky právě té jednoduchosti – minimu koření a také vepřových vnitřnosti. Podáváme hned po upečení nejlépe s chlebem, nebo ještě teplé dáme do zavařovacích sklenic a hned zavaříme cca 20 minut na 80°C – jen aby se sklenice chytly.

  6. Poznámka: Ingredience jsem nikdy nevážila, záleželo na řezníkovi, co pustil, snad budou stačit fotky, ale věřím, že recept není neznámý a existují různé varianty. Někdo například nedává bobkový list, ani nové koření, ale naopak dává česnek.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!