Zabíjačkové kynuté knedlíky plněné prejtem, jitrnicí nebo jelitem

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

Těsto:
500 g polohrubé mouky
0,5 kostky droždí
špetka cukru krupice
sůl
cca 250 ml vlažné vody
Dále:
jitrnice
světlý nebo tmavý prejt
jelita

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy nasypeme mouku, do které uděláme důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, posypeme cukrem a zalijeme polovinou vody. Trochu promíchneme a necháme droždí vzejít. Poté přidáme sůl, zbylou vodu (dle potřeby) a vypracujeme vláčné těsto, které necháme v teple pod utěrkou nakynout.

  2. Pak opět propracujeme a rozdělíme na několik stejně velkých bochánků, ty na pomoučněném stole zploštíme, naplníme kouskem prejtu, jitrnice nebo jelita. Knedlíky pevně uzavřeme, položíme na pomoučněný stůl uzavřenou stranou a necháme ještě cca 10 minut kynout.

  3. Pak knedlíky naházíme do vroucí vody a za občasného promíchání vaříme cca 5-6 minut - dle velikosti a tloušťky knedlíků. Nejlepší je zkusit jeden knedlík vyndat, roztrhnout kousek těsta, a tak vidíme, zda je, či není hotový.

  4. Po uvaření vyndáme a ihned propícháme vidličkou nebo špejlí, aby pára vyšla ven, aby se knedlíky nesrazily.

  5. Podáváme s osmaženou cibulkou, se zelím kysaným nebo dušeným, dušeným špenátem nebo dušenou řepou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!