Výtečná klobása na pečení

Recepty, Mleté maso

Suroviny

Ingredience:
0,4 kg hovězí přední krk je nejlepší
2,2 kg vepřová plec bez kosti nebo výřez ne moc tučný
0,7 kg uzené krkovičky nebo boku
10 dkg ale raději podle vlastní chuti česneku
2 dkg soli
2 dkg rychlosoli
4 dkg sladké papriky
2 dkg pepře
0,4 l ledové vody
vepřová střeva dle potřeby
špejle
sádlo na pečení

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí maso dvakrát jemně umeleme.

  2. Vepřové maso umeleme nahrubo, šablona s otvory č. 5 - 6 mm.

  3. Uzené maso umeleme pokud možno najemno.

  4. Vepřové a hovězí maso nasolíme a necháme přes noc v lednici každé zvlášť.

  5. Hovězí maso mícháme a přidáváme ledovou vodu až vznikne spojka tzv. prát. Poté maso smícháme dohromady přidáme umleté uzené všechno koření a utřený česnek.

  6. Znova zamícháme, naplníme střívka jako jitrnice, sešpejlujeme a v prostředku přetočíme, aby vznikly dva klobásy.

  7. Ty potom zvolna pečeme na sádle v troubě nebo na pánvi a také je můžeme grilovat. Možno zkusit placky a grilovat je, ale nemám odzkoušeno, asi to poteče.

  8. Doporučuji kousek díla dát do skleničky a nechat asi 30 až 45 vteřin v mikrovlnce, ochutnat a případně dosolit. Ze zkušenosti vím, že každá sůl solí jinak. Doporučená příloha: Co kdo má rád. U grilu na chalupě chleba, v sobotu doma brambory se zelím, u nás zvané Holeček.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!