Výtečná klobása na pečení
Recepty, Mleté masoSuroviny
- Ingredience:
- 0,4 kg hovězí přední krk je nejlepší
- 2,2 kg vepřová plec bez kosti nebo výřez ne moc tučný
- 0,7 kg uzené krkovičky nebo boku
- 10 dkg ale raději podle vlastní chuti česneku
- 2 dkg soli
- 2 dkg rychlosoli
- 4 dkg sladké papriky
- 2 dkg pepře
- 0,4 l ledové vody
- vepřová střeva dle potřeby
- špejle
- sádlo na pečení
Postup Výtečná klobása na pečení
Postup přípravy receptu
-
Hovězí maso dvakrát jemně umeleme.
Vepřové maso umeleme nahrubo, šablona s otvory č. 5 - 6 mm.
Uzené maso umeleme pokud možno najemno.
Vepřové a hovězí maso nasolíme a necháme přes noc v lednici každé zvlášť.
Hovězí maso mícháme a přidáváme ledovou vodu až vznikne spojka tzv. prát. Poté maso smícháme dohromady přidáme umleté uzené všechno koření a utřený česnek.
Znova zamícháme, naplníme střívka jako jitrnice, sešpejlujeme a v prostředku přetočíme, aby vznikly dva klobásy.
Ty potom zvolna pečeme na sádle v troubě nebo na pánvi a také je můžeme grilovat. Možno zkusit placky a grilovat je, ale nemám odzkoušeno, asi to poteče.
Doporučuji kousek díla dát do skleničky a nechat asi 30 až 45 vteřin v mikrovlnce, ochutnat a případně dosolit. Ze zkušenosti vím, že každá sůl solí jinak. Doporučená příloha: Co kdo má rád. U grilu na chalupě chleba, v sobotu doma brambory se zelím, u nás zvané Holeček.