Vynikající žemlovka, jako dort
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- 7 rohlíků
- 1 vanilkový cukr
- 500 ml mléka na žemlovku
- 500 ml mléka na pudink
- 170 g krystalového cukru
- 2 lžíce krystalového cukru na pudink
- 500 g meruňkového kompotu nebo jablek
- 100 g posekaných vlašských ořechů - nemusí být
- 1 vanilkový pudink
- asi 100 g rozehřátého másla
- citronová kůra
- 3 vejce
- strouhanka
- máslo na vymazání a vysypání pekáčku
Postup Vynikající žemlovka, jako dort
Postup přípravy receptu
-
V mléce rozkvedláme žloutky, cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a dáme trochu ohřát. Rohlíky nakrájíme na plátky, namáčíme v ohřátém mléce se žloutky a skládáme do vymazaného a vysypaného pekáčku.
Uvaříme vanilkový pudink a necháme ho zchladnout. Pak přidáme na poskládané rohlíky meruňky, prolijeme pudinkem, buď v mezerách mezi meruňky nebo polijeme celé patro, trochu posypeme ořechy a zase naskládáme rohlíky.
Navrchu je třeba mít rohlíky, které pokapeme máslem a dáme péct dozlatova. Před dokončením pečení uděláme z bílků, které nám zbyly, tuhý sníh, potřeme jím vršek žemlovky a zapečeme dorůžova už ve vypnuté troubě.