Vynikající domažlické koláče

Recepty, Moučníky

Suroviny

TĚSTO:
500 g polohrubé mouky
100 g cukru
100 g másla
4 žloutky
20 g droždí
3/8 l mléka
citrónová kůra
vanilkový cukr
sůl
1 vejce na potření
NÁPLNĚ:
Tvarohová:
250 g tvarohu
1 vejce
vanilkový cukr
1 lžíce mletých mandlí
Maková:
150 g máku
50 g cukru
citrónová kůra
mletá skořice
asi 1/8 l mléka
perník na zahuštění
Povidlová:
250 g švestkových povidel
hřebíček
citrónová kůra
hrst strouhaného perníku
1 lžíce rumu

Postup přípravy receptu

  1. Z mouky, rozpuštěného másla, cukru, žloutků, kvásku a vlažného mléka vypracujeme v míse těsto, přidáme 1/2 lžičky soli, strouhanou citrónovou kůru a vanilkový cukr. (Kvásek připravíme z trochy vlažného mléka, droždí, lžíce cukru a mouky). Dobře vypracované těsto necháme v teple vykynout, pak z něj na pomoučeném vále uděláme dva bochánky, přeneseme je na plech a necháme znovu vykynout.

  2. Mezitím z uvedených přísad připravíme náplně: Tvarohovou - z prolisovaného tvarohu, který smícháme s cukrem, žloutky, vanilkovým cukrem a umletými mandlemi. Pak hmotu zlehčíme sněhem. Makovou - z mlékem spařeného máku, ke kterému přidáme cukr, strouhanou citrónovou kůru a mletou skořici. Podle potřeby zahustíme perníkem. Na povidlovou - smícháme švestková povidla se strouhanou citrónovou kůrou, tlučeným hřebíčkem, rumem a strouhaným perníkem.

  3. Vykynuté bochánky roztlačíme prsty od středu k okrajům do tvaru velkých kulatých koláčů se zvýšenými okraji. Ozdobíme náplněmi, okraje potřeme rozšlehaným vejcem a koláče upečeme ve středně vyhřáté troubě (150 °C po dobu cca 30 minut - v horkovzdušné troubě).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!