Vynikající domažlické koláče
Recepty, MoučníkySuroviny
- TĚSTO:
- 500 g polohrubé mouky
- 100 g cukru
- 100 g másla
- 4 žloutky
- 20 g droždí
- 3/8 l mléka
- citrónová kůra
- vanilkový cukr
- sůl
- 1 vejce na potření
- NÁPLNĚ:
- Tvarohová:
- 250 g tvarohu
- 1 vejce
- vanilkový cukr
- 1 lžíce mletých mandlí
- Maková:
- 150 g máku
- 50 g cukru
- citrónová kůra
- mletá skořice
- asi 1/8 l mléka
- perník na zahuštění
- Povidlová:
- 250 g švestkových povidel
- hřebíček
- citrónová kůra
- hrst strouhaného perníku
- 1 lžíce rumu
Postup Vynikající domažlické koláče
Postup přípravy receptu
-
Z mouky, rozpuštěného másla, cukru, žloutků, kvásku a vlažného mléka vypracujeme v míse těsto, přidáme 1/2 lžičky soli, strouhanou citrónovou kůru a vanilkový cukr. (Kvásek připravíme z trochy vlažného mléka, droždí, lžíce cukru a mouky). Dobře vypracované těsto necháme v teple vykynout, pak z něj na pomoučeném vále uděláme dva bochánky, přeneseme je na plech a necháme znovu vykynout.
Mezitím z uvedených přísad připravíme náplně: Tvarohovou - z prolisovaného tvarohu, který smícháme s cukrem, žloutky, vanilkovým cukrem a umletými mandlemi. Pak hmotu zlehčíme sněhem. Makovou - z mlékem spařeného máku, ke kterému přidáme cukr, strouhanou citrónovou kůru a mletou skořici. Podle potřeby zahustíme perníkem. Na povidlovou - smícháme švestková povidla se strouhanou citrónovou kůrou, tlučeným hřebíčkem, rumem a strouhaným perníkem.
Vykynuté bochánky roztlačíme prsty od středu k okrajům do tvaru velkých kulatých koláčů se zvýšenými okraji. Ozdobíme náplněmi, okraje potřeme rozšlehaným vejcem a koláče upečeme ve středně vyhřáté troubě (150 °C po dobu cca 30 minut - v horkovzdušné troubě).