Výborná křenová omáčka

Recepty, Omáčky

Suroviny

1 sklenička smetanového křenu, nenahrazovat jiným
1 zakysaná smetana
1 smetana 31%
0,5 kg hovězího masa, může být více, vařené
2,5 dl zredukovaného vývaru z masa nebo hovězí kostku
4 lžíce olivového oleje
1 vrchovatá lžíce žitné nebo bílé hladké mouky
sůl
pepř
1 lžička octa
cukr

Postup přípravy receptu

  1. Maso dáme do papiňáku (tlakový hrnec) s 4 dl vody vařit, bez soli a koření. Mezitím připravíme ostatní ingredience.

  2. Do hrnce dáme olej a zahřejeme, přidáme mouku a připravíme jíšku. Může se zakvrdlat do smetany, ale právě u křenovky je lepší jíška. K ní nalijeme vývar a celou skleničku smetanového křenu, mícháme až začne bublat, pokud bude třeba, přikápneme trochu vody či mléka, pak přidáme zakysanou smetanu, čímž se omáčka ochladí, takže můžeme vmíchat i sladkou smetanu. Osolíme, opepříme a přisladíme podle chuti. Necháme probublat a vypneme. Je-li třeba, přidáme lžičku octa. Omáčka je jen velmi jemně vzdáleně nakyslá, hladká, trochu hustější, krémovitá.

  3. Nakrájíme maso a necháme ho v omáčce ovonět. Jako příloha mohou být knedlíky, bramborové knedlíky, bramborové noky i brambory.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!