Vláčný koláč s tvarohem, brusinkami a jablky
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na drobenku:
- 180 g cukru krupice
- 180 g másla
- 1-2 vejce
- kokos strouhaný
- 1 prášek do pečiva
- 450 g polohrubé mouky
- Na tvarohovou náplň:
- 500 g tvarohu
- 350-400 ml mléka
- 1-2 vejce
- 150 g moučkového cukru
- 1 vanilkový puding
- kapka rumu
- popřípadě vanilkový cukr
- 4-5 nastrouhaných jablek
- 2 -3 polévkové lžíce divokých brusinek
Postup Vláčný koláč s tvarohem, brusinkami a jablky
Postup přípravy receptu
-
Cukr, máslo, vejce, prášek do pečiva, pudink, rum, mouku, kokos, smícháme dohromady v drobenku. Větší část drobenky nasypeme na vymazaný plech, připravíme si tvarohovou náplň, kterou nalijeme na drobenku.
Do misky dáme cca 2 polévkové lžíce mouky a 2 polévkové lžíce skořicového cukru a v této směsi obalíme jablka, aby nám v tvarohu nepropadly na dno. Na tvaroh nepravidelně poházíme divoké brusinky a pak přidáme jablka, obalená v mouce a skořicovém cukru.
Takto obalená jablka (/jiné ovoce např. švetsky nebo meruňky apod.) pak pokládáme na tvarohovou směs s brusinkami. Vše zasypeme zbylou drobenkou a pečeme na plechu s pečícím papírem v předehřáté troubě asi 50-60 minut na 180°C.
Špejlí opatrně zkoušíme, dokud není těsto zcela propečené, počítejme s tím, že koláč nám vyskočí dost vysoko, proto je třeba zkoušet.