Vídeňský chléb

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

Řidší kvásek (večer před pečením):
265 ml vody
3 polévkové lžíce másla (změklého a nakrájeného na kousky)
2 polévkové lžíce cukru
1 hrnek pšeničné mouky celozrnné (lze nahradit chlebovou moukou pšeničnou)
1/4 hrnku chlebové mouky pšeničné
1/2 čajové lžičky sušeného droždí
Těsto (druhý den ráno):
1,75 hrnku chlebové mouky pšeničné
3 polévkové lžíce sušeného mléka (není nutno)
1,5 lžičky soli
1,5 lžičky sušeného droždí
kvásek připravený z předešlého večera

Postup přípravy receptu

  1. Večer před pečením: Ingredience na kvásek dáme do DP, zapneme program těsto“. Když je kvásek zamíchaný, DP vypneme, přes formu s kváskem dáme fólii, DP zavřeme a necháme do druhého dne odpočívat (nebo lze ingredience zamíchat v míse, zakrýt fólií a nechat přes noc v ní).

  2. Druhý den ráno: Maximálně o 12 hodin později ke kvásku v DP přidáme ingredience na těsto a zapneme program těsto“. Těsto nesmí být ani příliš tuhé, ani řídké. Dle potřeby přidáme mouku nebo vodu, ale mělo být to být tak akorát.

  3. Po dokončení cyklu těsto z formy vyndáme, vytvarujeme na pomoučněném vále, položíme na pečící papír nebo sázecí lopatu poprášenou krupicí, pokryjeme fólií potřenou olejem a necháme asi 1 hodinu na teple kynout. Vykynuté těsto by mělo zdvojnásobit objem.

  4. Mezitím si na prostřední rošt v troubě položíme pizza kámen a troubu předehřejeme na 190°C (kdo nemá pizza kámen ani dlaždici, může péct na plechu). Na dno trouby dáme plech (sem při pečení nalijeme horkou vodu).

  5. Před pečením do vykynutého bochníku uděláme několik příčných zářezů a vložíme do trouby. Do plechu nebo nádoby připravené na dně trouby nalijeme 1 hrnek horké vody, aby se uvolnila pára.

  6. Pečeme 35 minut, nebo dokud vnitřní teplota nedosáhne 83 až 99°C.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!