Vícezrnný chleba z formy

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

120 g pšeničné celozrnné mouky
380 g hladké mouky
300-320 g vody
40 g lněného semínka
10 g sezamu
40 g oleje
lžička cukru
2 lžičky soli
13-15 g čerstvého droždí
100 g hrubě mletého žita
100 g vody
- necháme aspoň 12 hodin předem nabobtnat

Postup přípravy receptu

  1. V troše vody z odváženého množství rozmícháme cukr, droždí a několik lžic mouky (taktéž z odváženého) a necháme asi 20-30 minut kynout.

  2. Přidáme zbytek všech surovin včetně namočeného žita a vymísíme těsto, které necháme asi půl hodiny odpočinout. (Vodu přidáváme postupně, těsto nemusí pevně držet tvar - bude se péct ve formě.)

  3. Pak těsto promícháme a urovnáme ho do máslem vymazané chlebové formy. Necháme 1-1,5 hodiny vykynout a upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/přibližně 40-45 minut).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!