Větrníky ze dvou těst
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto na sušenky:
- 180 g hnědého cukru
- 130 g studeného másla pokrájeného na kostičky
- 40 g mletých mandlí
- 150 g hladké mouky
- špetka soli
- Odpalované těsto na větrníky:
- 200 ml vody
- 100 g másla
- 100 g hladké mouky
- 4 menší vejce
- špetka soli
- Náplň:
- 400 ml šlehačky
- cukr moučka podle chuti
Postup Větrníky ze dvou těst
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na sušenky smíchejte ve velké míse na soudržnější drobenku (nebojte se, že nevypadá jako těsto a odolejte pokušení přidat do ní vajíčko). Drobenku rozválejte mezi dvěma archy pečícího papíru na 3-4 mm plát. Teď už by mělo těsto držet tvar. Vykrajujte z něj kolečka o průměru 5 cm, uložte je na pečícím papíru do ledničky.
V kastrůlku přiveďte k varu vodu s máslem a špetkou soli, přisypte mouky a asi minutu míchejte, dokud se těsto nespojí v celek, který se odlepuje od stěn. Nechte zchladnout, občas zamíchejte. Do vlažného těsta po jednom přidávejte vajíčka, vždy zamíchejte a počkejte, až se těsto spojí - klidně elektrickým šlehačem na nejmenší obrátky.
Na pečicím papírem vyložený plech tvořte dvěma lžičkami dál od sebe hromádky z odpalovaného těsta a na každou hromádku položte vychlazené neupečené kolečko ze sušenkového těsta.
Pečte 20-30 minut při 180°C v předehřáté troubě na horkovzduch, během posledních pěti minut troubu občas na chvilku pootevřete a odvětrejte. Pak jeden větrník vytáhněte a rozřízněte, jestli je vevnitř upečený. Pokud ne, přidejte ještě 5 minut a udělejte nový test.
Hotové větrníčky okamžitě rozřízněte na poloviny, aby z nich vyšla pára. Před plněním je nechte zcela vychladnout.
Naplňte větrníčky ušlehanou šlehačkou a nechte si chutnat.
Pokud vám zbydou kolečka sušenkového těsta (mně zbylo asi 7), upečte je samostatně asi 15 minut na 160°C.
Z uvedeného množství surovin je 24 větrníků velkých jako klasické větrníky.