Větrníky ze dvou těst

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto na sušenky:
180 g hnědého cukru
130 g studeného másla pokrájeného na kostičky
40 g mletých mandlí
150 g hladké mouky
špetka soli
Odpalované těsto na větrníky:
200 ml vody
100 g másla
100 g hladké mouky
4 menší vejce
špetka soli
Náplň:
400 ml šlehačky
cukr moučka podle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na sušenky smíchejte ve velké míse na soudržnější drobenku (nebojte se, že nevypadá jako těsto a odolejte pokušení přidat do ní vajíčko). Drobenku rozválejte mezi dvěma archy pečícího papíru na 3-4 mm plát. Teď už by mělo těsto držet tvar. Vykrajujte z něj kolečka o průměru 5 cm, uložte je na pečícím papíru do ledničky.

  2. V kastrůlku přiveďte k varu vodu s máslem a špetkou soli, přisypte mouky a asi minutu míchejte, dokud se těsto nespojí v celek, který se odlepuje od stěn. Nechte zchladnout, občas zamíchejte. Do vlažného těsta po jednom přidávejte vajíčka, vždy zamíchejte a počkejte, až se těsto spojí - klidně elektrickým šlehačem na nejmenší obrátky.

  3. Na pečicím papírem vyložený plech tvořte dvěma lžičkami dál od sebe hromádky z odpalovaného těsta a na každou hromádku položte vychlazené neupečené kolečko ze sušenkového těsta.

  4. Pečte 20-30 minut při 180°C v předehřáté troubě na horkovzduch, během posledních pěti minut troubu občas na chvilku pootevřete a odvětrejte. Pak jeden větrník vytáhněte a rozřízněte, jestli je vevnitř upečený. Pokud ne, přidejte ještě 5 minut a udělejte nový test.

  5. Hotové větrníčky okamžitě rozřízněte na poloviny, aby z nich vyšla pára. Před plněním je nechte zcela vychladnout.

  6. Naplňte větrníčky ušlehanou šlehačkou a nechte si chutnat.

  7. Pokud vám zbydou kolečka sušenkového těsta (mně zbylo asi 7), upečte je samostatně asi 15 minut na 160°C.

  8. Z uvedeného množství surovin je 24 větrníků velkých jako klasické větrníky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!