Vesnický chléb

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Rozkvas:
50 g pravidelně krmeného žitného kvásku
220 g vody
200 g žitné chlebové mouky
Dále:
2 lžičky soli
2 lžičky oleje
2 lžičky drceného kmínu
130 g podmáslí
100 pšeničné mouky celozrnné jemné
250 g hladké mouky
1 vrchovatá lžíce otrub

Postup přípravy receptu

  1. Večer, 10-12h před zaděláním těsta, umícháme rozkvas z kvásku, vody a žitné mouky a zakryté necháme do rána pracovat a kynout.

  2. Ráno přidáme zbytek surovin (hladkou mouku ne všechnu, trošku si necháme na dosypání) a umícháme volnější těsto, které, omoučené, necháme kynout na teplém místě asi 1-2 hodiny.

  3. Pak těsto lehce propracujeme, uválíme bochník a dobře omoučený ho necháme nakynout v ošatce.

  4. Upečeme v dobře vyhřáté troubě (250°C/20min, 200°C/25min).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!