Veselé perníky na vánoce i velikonoce - pečeme s dětmi
Recepty, CukrovíSuroviny
- 500 g hladké mouky
- 250 g cukru krupice
- 100 g másla
- 3 lžíce tekutého medu
- 3 vejce
- 1 lžička sody
- 1 lžička perníkového koření
- Bílková poleva:
- 1 bílek
- 170 g moučkového cukru
- pár kapek citrónu
- lentilky (nebo cokoliv jiného)
- Malinová poleva:
- 5 cl malinová šťáva
- cukr moučka
- sušené plátky řepy (nemusí být)
- Žloutková poleva:
- 2 žloutky
- cukr moučka
- malý panák studené vody
Postup Veselé perníky na vánoce i velikonoce - pečeme s dětmi
Postup přípravy receptu
-
Ve vodní lázni rozehřejeme máslo, cukr a med. Přidáme koření a zahříváme asi 5 minut, než se všechno rozpustí.
Poté necháme vychladit a do vlažné hmoty vmícháme 2 vejce a mouku se sodou. Zpracujeme těsto, které necháme odpočinout přes noc na chladném místě.
Druhý den vyválíme, vykrajujeme a dáváme na plech vyložený pečícím papírem.
Pekla jsem na 150 - 170 °C, cca 15 - 20 min. - podle velikosti perníků. Já si záměrně vybírala větší, aby se dceři lépe zdobily. Po upečení jsou krásně měkké, pak ztvrdnou, ale do druhého dne opět změknou, tak se nebojte.
ZDOBENÍ: U malinové do šťávy namočím cca na hodinu 2 plátky řepy (barva je pak sytější až fialová), není to ale nutné. Pak přidávám cukr až je poleva opravdu hodně hustá aby netekla - schne déle, ale výsledek stojí za to - je opravdu výborná. A pro nás - s alergií na vaječný bílek, byla letos i nezbytná:-)