Vepřový závitek na smetaně

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

3 vepřové plátky (z kýty, po 150 g)
sůl
3 plátky anglické slaniny
1 vejce (natvrdo vařené)
1 sterilovaná sladkokyselá okurka
35 g uzeniny (salám vcelku nebo párek, šunková klobása apd.)
35 g slaniny (20 g do závitků + 15 g na základ)
4 lžičky rýže (možno vynechat)
3 lžíce oleje
50 g cibule
80 g kořenové zeleniny (směs mrkev, celer, petržel - měla jsem mraženou)
1 bobkový list
2 kuličky nového koření
5 kuliček celého pepře
vývar (na zalití)
2 dl mléka
1 dl smetany
30 g hladké mouky (3 zarovnané lžíce)
na dochucení:
ocet
cukr
špetka tymiánu

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové plátky naklepeme do široka, osolíme, položíme plátek anglické slaniny a na to po kousku vařeného vejce, okurky, špalíček uzeniny nebo kousek párku, slaninu a trochu propláchnuté syrové rýže - ale ta nemusí být.

  2. Maso svineme do závitku, mírně osolíme i na povrchu a sepneme nebo ovážeme režnou nití.

  3. 15 g slaniny nakrájíme na kostičky, necháme zesklovatět, přidáme olej a na kostky nakrájenou zeleninu nebo nastrouhanou, pokud použijeme čerstvou.

  4. Zeleninu orestujeme, přidáme nakrájenou cibuli a ještě chvíli restujeme.

  5. Pak shrneme ke kraji a vložíme závitky, které ze všech stran opečeme, ale pozor, aby se nespálila zelenina. Někdo začíná tím, že opeče maso hned na začátku, vyjme ho a teprve restuje zeleninu, i tak je to možné.

  6. Základ zastříkneme trochou octa, zalijeme nejraději vývarem a dusíme do měkka.

  7. Pak závitky vyjmeme, zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem - nebo pokud ne, tak nakonec musíme omáčku procedit.

  8. Šťávu zahustíme moukou rozkvedlanou v mléce a necháme dobře zvolna provařit a to nejméně 20 minut. Nakonec přidáme smetanu a ještě dochutíme podle svých zvyklostí, špetkou cukru, já dávám i špetku tymiánu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!