Vepřový perkelt se zelím (Székelygulyás)

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

600 g vepřového plecka
50 g slaniny
1 PL sádla
2 velké cibule
2 dl Pilsner Urquell
4 vrchované KL červené papriky na guláš
1 malá krabička rajského protlaku
1 stroužek česneku
800 g domácího kysaného zelí i s lákem
2 lžíce hladké mouky
5 vrchovaných PL zakysané smetany
1 KL kmínu
3 cm syrové feferonky

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové maso nakrájíme na kostky o hraně cca 2 cm.

  2. Do hrnce se silným dnem dáme sádlo a slaninu nakrájenou na jemno, cibuli nakrájenou na kostičky a smažíme cca 5 minut.

  3. Pak hrnec odstavíme a přidáme maso a mletou papriku. Vše promícháme a hrnec vrátíme zpět na plotnu.

  4. Maso osolíme, přidáme kmín, feferonku a utřený česnek, podlijeme pivem a dusíme cca 30 minut.

  5. Ochutnáme, zda jsou chutě v pořádku a dusíme dalších 30 minut.

  6. Připravíme si zelí i s lákem - je domácí a máme rádi pikantní chuť. Zelí překrájíme.

  7. Letos je zelí poměrně měkké a není třeba vařit v opačném případě se musí uvařit.

  8. Na závěr vaření přidáme kysanou smetanu promíchanou s moukou, zelí a vše důkladně promícháme a necháme jen přejít varem. Guláš je mimořádně chutný a pikantní.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!