Vepřový ocásek na meruňkové zavařenině s křenovou kaší

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

2 ks vepřových ocásků
sůl
1 lžíce sádla
Marináda:
2 lžíce meruňkové zavařeniny
2 stroužky česneku
1 lžíce tmavé husté sójové omáčky
3 lžíce světlé sójové omáčky
2 lžíce ostrého kečupu
2 lžičky krenexu
několik kapek balsamica
vývar
Křenová kaše:
4 středně velké brambory (cca 1/2 kg)
120 g (vanička) Lučiny
200 ml smetany
3 lžíce Krenexu
5 lžic másla
sůl
čerstvý křen

Postup přípravy receptu

  1. Maso s kostí dobře nasolíme a naložíme do marinády, kterou jsme ušlehali z meruňkové marmelády, utřeného česneku, sójových omáček, kečupu, krenexu, balsamica a cca 2 lžic teplé vody.

  2. Na lžíci sádla opečeme maso ze všech stran, a to nejlépe na nepřilnavé pánvi, kterou bychom posléze mohli přemístit do trouby.

  3. Podlijeme horkým vývarem a vložíme do trouby, předehřáté na 230°C.

  4. Po dvaceti minutách zmírníme teplotu na 180°C, přikryjeme a pečeme cca hodinu. Maso můžeme průběžně polévat, je to lepší.

  5. Odkryjeme a dalších 40 minut dopékáme za častého polévání výpekem.

  6. Brambory uvaříme ve slupce a ještě horké je oloupeme a prolisujeme (stačí nastrouhat na jemném struhadle).

  7. Přilijeme horkou smetanu, promícháme a přidáme máslo, Krenex a Lučinu. Vše dobře vyšleháme, nejlépe elektrickým šlehačem.

  8. Při podávání maso sypeme čerstvě nastrouhaným křenem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!