Vepřový jazyk s vejci v aspiku

Recepty, Pokrmy z vnitřností

Suroviny

2 vepřové jazyky
1 cibule
3 stroužky česneku
mrkev
5 kuliček celého pepře
3 kuličky nového koření
1-2 bobkové listy
sůl
sáček čiré želatiny (měla jsem na 1/2 l tekutiny)
vařená vejce
nakládané okurky
šunka a pod.

Postup přípravy receptu

  1. Jazyky uvaříme s kořením, cibulí a česnekem doměkka. Pokud budete dávat mrkev do aspiku, přidejte ji k jazykům později, aby nebyla rozvařená. Po uvaření jazyky ihned namočíme do studené a po vychladnutí oloupeme. Vývar necháme ztuhnout a stáhneme tuk.

  2. Odměříme půl litru vývaru a přivedeme k varu. Odstavíme a po chvíli vmícháme želatinu. Mícháme do rozpuštění. Vývar můžeme nechat tak jak je, nebo dochutit podle svého. Já jsem přidala pár kapek octu a špetku cukru.

  3. Do vhodné misky nalijeme cca 1 cm želatinového vývaru a necháme v lednici ztuhnout. Mezitím nakrájíme jazyk, okurky, vejce, mrkev nebo zeleninu dle vašeho výběru. Na ztuhlou želatinu ukládáme zeleninu a jazyk podle své fantazie.

  4. Uloženou zeleninu, jazyk a vejce opatrně zalijeme opět trochou želatiny, stačí do poloviny, jen aby se to zpevnilo a dáme opět ztuhnout. Kdyby jí bylo hodně, vše by začalo plavat a už by to nemělo ten tvar. Po ztuhnutí dolijeme zbytkem želatiny a dáme na noc do chladničky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!