Vepřové plíčky na smetaně

Recepty, Pokrmy z vnitřností

Suroviny

vepřové plíčky
1 mrkev
1 plátek celeru
3 bobkové listy
5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
(příp. kostka masoxu)
na vyvaření:
libeček (pár stonků)
celer (pár stonků)
na omáčku:
vývar z plíček
1 kostka masoxu
250 ml smetany
2 lžíce hladké mouky
ocet (na dochucení)
sůl (na dochucení)

Postup přípravy receptu

  1. Plíčky důkladně opláchneme, vložíme do hlubšího hrnce (vařením nabudou), přidáme všechny uvedené suroviny, nalijeme dostatečné množství vody, přivedeme k varu a pak na mírném plameni vaříme do změknutí plíček (já jsem vařila v 9 l papiňáku v 1 a 1/4 litru vody 30 minut).

  2. Po změknutí odstavíme ze sporáku, plíčky vyndáme na talíř a vývar přecedíme. Z plíček odstraníme dýchací trubici a průdušnice a nakrájíme je na drobnější kousky, zeleninu rozmačkáme vidličkou. Do většího kastrolu dáme plíčky, zeleninu, masox, zalijeme 1/2 l vývaru a přivedeme k varu.

  3. Smetanu rozmícháme s hladkou moukou a pomalu za stálého míchání vléváme k plíčkům. Necháme na mírném plameni za občasného zamíchání provařovat 15 minut.

  4. Pokud budeme přidávat i ocet, tak si trochu smetanové omáčky odebereme do hrníčku, dle své chuti přidáme ocet, zamícháme a vlijeme zpátky do hrnce. Necháme ještě 2 minutky provařit a vypneme sporák.

  5. Dle své chuti dosolíme, kdo má rád, může přidat trochu cukru. Podáváme nejlépe s houskovým knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!