Vepřové plátky s hráškem a mrkví

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

3 libové plátky vepřové krkovice bez kosti nebo karé (lze použít i hovězí maso)
1 větší cibule
sádlo nebo olej
sůl
pepř mletý
1 plnější lžíce rajského protlaku
1 plnější lžička mleté papriky (dle chuti sladká nebo v kombinaci s pálivou)
2 stroužky česneku
12-15 ks menších mladých mrkví (nebo baby)
120 g čerstvě vyloupaného hrášku (nebo mraženého)
300-400 ml vývaru (dle potřeby)
jíška

Postup přípravy receptu

  1. Plátky masa po stranách nakrojíme, aby se při tepelné úpravě nekroutily, osolíme je a opepříme. V kastrolu osmažíme drobně pokrájenou cibuli lehce dozlatova a plátky masa na ní poté necháme z obou stran zatáhnout. Pak odsuneme plátky ke straně, do kastrolu k nim přidáme jemně nasekaný česnek, protlak, papriku a vše necháme krátce osmažit a rozvonět.

  2. Plátky masa opět rozprostřeme v kastrolu, přilijeme cca 300 ml vývaru a dusíme pod poklicí na mírném ohni doměkka, za občasného promíchání a případného podlití vývarem dle potřeby. Téměř ke konci dušení masa přidáme očištěné malé mladé mrkvičky (4 - 6 ks na porci, dle velikosti) a dále pomalu dusíme cca 5 minut. Nakonec přidáme zhruba na minutku podusit i čerstvě vyloupaný hrášek.

  3. Pokud je omáčkový sos hustý tak akorát, není nutné ho zahušťovat. Pokud je řídký, přidáme trošku jíšky, vše necháme krátce provařit, dochutíme dle vlastní chuti solí, pepřem a můžeme podávat. Podáváme s bramborem, rýží, těstovinami, noky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!