Vepřové nudličky s vůní nového koření a zakysanou smetanou

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

Vepřová plec 600 g
sůl
pepř mletý bílý
nové koření 5 kuliček nebo 1/4 lžičky mletého (já použila mleté + celé)
bobkový list 1 ks
kořenová zelenina 300 g (mrkev 2 díly, petržel 1 díl, celer 0,5dílu)
cibule 2 ks
olej
máslo
hladká mouka 1-2 lžíce
zakysaná smetana jihočeská 250 ml
voda horká na podlití

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové maso nakrájíme na hrubší nudličky a promícháme se lžičkou oleje a novým kořením. Můžeme nechat odležet.

  2. Zeleninu si očistíme a nakrájíme na kostičky. V pekáčku (kastrolu) si rozehřejeme lžíci oleje a 2 lžíce másla, vložíme na jemno nakrájenou cibuli a restujeme do sklovata. Pak vsypeme zeleninu a restujeme jí několik minut, až nám začne krásně vonět a pouštět barvu.

  3. Poté vložíme maso a zprudka ho opékáme do zatažení. Přidáme bobkový list, podlijeme horkou vodou (do poloviny výšky masa), osolíme a jemně opepříme.

  4. Poté pekáček přikryjeme poklicí a vložíme ho do předehřáté trouby na 180°C. Pečeme do změknutí masa. Dle potřeby podléváme.

  5. Měkké maso vyjmeme stranou, do vypečené šťávy se zeleninou přidáme mouku a za stálého míchání jí zarestujeme. Pak podlijeme vodou, rozmícháme a necháme přejít varem.

  6. Po 15 min omáčku rozmixujeme a nebo přepasírujeme na hladkou omáčku. (Lze zahustit i moukou rozmíchanou v zakysané smetaně).

  7. Vložíme zpět maso, přidáme zakysanou smetanu, promícháme a necháme lehce přejít varem. Podle chuti dosolíme - můžeme i jemně dosladit - ovoníme čerstým pepřem a podáváme.

  8. Jako příloha se hodí houskový knedlík, gnocchi, brambory.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!