Vepřové na žampionech

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

6 plátků věpřové kýty
cca 12 lžiček plnotučné hořčice
hladká mouka
sůl
pepř
drcený kmín
1 velká cibule
10 dkg anglické slaniny - krájené
3 stroužky česneku
olej
500 g žampionů - čerstvých
2 ks hovězího bujonu v kelímku
150 g zakysané smetany
5 dkg tvrdého sýru - plátky (já měla císařský)
solamyl na zahuštění

Postup přípravy receptu

  1. Plátky masa nařízneme, z obou stran posolíme, opepříme a potřeme z každé strany hořčicí. Lehce obalíme či posypeme hladkou moukou.

  2. Na pánvi rozpálíme olej a maso na něm zprudka z obou stran opečeme. Přendáme do pekáčku.

  3. Ve výpeku orestujeme najemno nakrájenou cibuli dosklovata, poté přidáme na malé kostky nakrájenou anglickou slaninu a česnek na plátky a orestujeme.

  4. Poté přidáme 1-2 lžičky hořčice, zamícháme a i s výpekem vlijeme k masu. Maso podlijeme vývarem z bujonu a doplníme vodou tak, aby maso bylo ponořené, přikryjeme alobalem a dáme péci do vyhřáté trouby na cca 200° cca 45 minut.

  5. K masu přidáme žampiony nakrájené na plátky, dle potřeby dosolíme, přidáme drc. kmín a promícháme. Vrátíme zpět do trouby.

  6. Mezitím si smícháme v misce zakysanou smetanu a na malé kostičky nakrájený sýr. Lehce osolíme, opepříme.

  7. Po cca 20 minutách maso vyndáme a uchováme v teple, omáčku slijeme do kastrůlku, maso vrátíme zpět do pekáčku, a na plátky dáme směs ze zakysané smetany a sýru, lehce podlijeme vodou. Odkryté vrátíme do trouby zapéct.

  8. Omáčku v kastrůlku ochutnáme - dle potřeby dosolíme a dochutíme a podle zvyklostí můžeme zahustit. Maso podáváme s omáčkou, např. se šťouchaným bramborem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!