Vepřové maso na bramborách a květáku v římském hrnci
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- Brambory na 4 porce
- 4 plátky vepřové krkovičky
- 1 menší květák
- 1 střední cibule
- 2 větší vejce
- olej
- zhruba 150-200 g tvrdého sýru
- sůl
- mletý pepř
Postup Vepřové maso na bramborách a květáku v římském hrnci
Postup přípravy receptu
-
Římský hrnec zhruba na půlhodinku namočíme a připravíme si vše potřebné. Květák rozebereme na růžice a jen na krátkou dobu vložíme do osolené vařící vody a vyjmeme.
Nakrájenou cibuli orestujeme do sklovita na malém množství tuku. Po částečném vychladnutí květák nasekáme nahrubo, přidáme taktéž trošku prochladlou orestovanou cibuli a 2 vejce, osolíme, opepříme a zamícháme.
Syrové brambory nakrájíme na hrubší kostky, rozprostřeme na dno římského hrnce, osolíme, promícháme. Na brambory dáme vrstvu květákové směsky a na ni naklepané, osolené, opepřené a olejem pokapané vepřové plátky. Vše zasypeme strouhaným tvrdým sýrem, přiklopíme víkem, dáme do trouby, kterou v této chvíli teprve zapneme.
Celková doba přípravy v troubě je hodinka a půl. Záleží na teplotě trouby. Ke konci přípravy odklopíme víko a necháme sýr zezlátnout, ale už hlídáme. Asi 10 minut.
Podávala jsem s míchaným kompotem a dělala jsem taky salát z pekingského zelí, kterému se říká čínské. Zachutnala mi směs salátového koření od Vitany, tak ho dělávám docela často.