Vepřové ledvinky s rozmarýnem, utopené bílým vínem

Recepty, Pokrmy z vnitřností

Suroviny

650 g vepřových ledvinek (cca 5-6 ks)
plátek másla 1cm silný
lžíce oleje
1 nadrobno nakrájená cibule
3 snítky čerstvého rozmarýnu
lžíce nadrobno nastrouhaného zázvoru
nadrobno nastrouhaná citronová kůra z 1/2 dobře umytého citronu
250 ml bílého vína
200 ml smetany na vaření
lžíce hladké mouky
1/2 kostky zeleninového bujónu (lze vynechat a použít sůl)

Postup přípravy receptu

  1. Ledvinky podélně rozřízneme, ostrým nožem vyřízneme močovody a dobře propláchneme. Dáme do uzavíratelné nádoby, nebo mísy se studenou vodou a necháme nejlépe přes noc v lednici vyluhovat (ale postačí i 1/2 hodiny).

  2. Poté ledvinky v cedníku dobře propláchneme, osušíme a nakrájíme.

  3. V kastrolu na rozehřátém másle s olejem orestujeme do sklovata cibulku, přidáme nakrájené ledvinky, rozmarýn a na největším hořáku na plný výkon (mám plyn) necháme zhruba 10 minut restovat.

  4. Po vyvaření veškeré vody ledvinky podlijeme bílým vínem, přidáme zázvor, citronovou kůru, promícháme a pod pokličkou dusíme na slabém plameni 10 minut.

  5. Ve smetaně si rozmícháme hladkou mouku, záklechtku přilijeme k měkkým ledvinkám, rozdrobíme bujón, znovu promícháme a necháme chvíli provařit. Dle potřeby dochutíme solí. Podáváme s rýží, nebo s knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!