Vepřové koleno marinované a pak pečené v černém pivu

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1 vepřové koleno
sůl
černé pivo
Na marinádu:
150 ml 10° černého piva
2 lžíce třtinového cukru
čerstvý zázvor asi 2 cm
4 lžíce ostrého kečupu
1 lžíci sójové omáčky
1 lžíce dijonské hořčice
4 stroužky česneku

Postup přípravy receptu

  1. V kastrůlku zahříváme pivo s cukrem dokud se cukr nerozpustí. Přidáme rozetřený česnek, nakrájený zázvor a na mírném ohni vaříme asi 8 minut. Dále přidáme kečup, hořčici a sójovou omáčku, řádně promícháme a ještě asi 5 minut za stálého míchání vaříme.

  2. Koleno na jedné straně nařízneme až ke kosti, dále nařezáváme kůži po celém obvodu kolena. Osolíme a snažíme se sůl vetřít do všech zářezů. Osolené koleno přendáme do mísy, potřeme marinádou a opět se snažíme jí co nejvíce vetřít do všech zářezů. Mísu přiklopíme a necháme 24 hodin v chladu marinovat.

  3. Koleno přendáme do pekáče, vytřeme veškerou marinádu, dáme do pekáče na koleno, podlijeme černým pivem. Vložíme do vyhřáté trouby na 220°C a necháme asi 20 minut péct.

  4. Poté snížíme teplotu na 150°C a necháme za občasného podlití pivem, nebo přelévání výpekem péct 2-3 hodiny. Podáváme s pečivem jak teplé tak i studené a zapíjíme dobře vychlazeným pivečkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!