Vepřové karé s česnekem na vinné omáčce, sekaným špenátem a karlovarským knedlíkem

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

Pečeně:
800 g vepřové pečeně (šál přecházející do krkovice)
2 dcl červeného vína
2 lžíce sádla
kousky čerstvé mrkve
petržele
celeru
cibule
Na potření:
5 stroužků česneku
2 lžíce sekané petržele
3 lžíce oleje
Omáčka:
Výpek z masa (se zeleninou)
Lžíce rajčatového protlaku
Lžíce másla
Hladká mouka
Červené víno
voda
Sůl
pepř
Špenát:
200 g listového špenátu sekaného (čerstvý či mražený)
50 g másla
50 ml mléka či smetany
2 stroužky česneku
Sůl
pepř
mletý zázvor
Karlovarský knedlík:
6 housek z předchozího dne
2 dcl mléka
2 vejce
hrubá mouka
hrst sekané petržele
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Pečeně: Pěkný špalek masa nařežeme na plátky, ale ve spodní části nedořízneme. Z oleje, lisovaného česneku, petržele, soli a pepře vytvoříme směs a potřeme všechny plátky z obou stran a zpět přitlačíme k sobě a ovážeme provázkem. Zbytek potřeme na povrchu masa a ještě osolíme a opepříme. Můžeme na noc nechat odležet v lednici. Do pekáčku přidáme na větší kousky pokrájenou zeleninu, maso, podlijeme vínem, přidáme trochu vody a sádlo. Pomalu pečeme do zlatova a pak nařežeme napříč původním řezům tak, aby nám vznikl jakýsi ježek.

  2. Výpek se zeleninou přendáme do rendlíku (pár mrkví můžeme nechat na ozdobu), rozmixujeme, přidáme dle chuti víno, rajčatový protlak, osolíme a opepříme. Dále povaříme s lžící mouky a zjemníme máslem.

  3. Špenát: Na vyšší pánvi osmahneme na másle jemně pokrájenou cibuli (ještě lepší jarní), přidáme nasekaný česnek a špenát. Zalijeme mlékem či smetanou a chvíli dusíme. Poté odkryjme a vyvaříme, tak aby se již nemusel zahušťovat.

  4. Karlovarský knedlík: Housky pokrájíme na kostičky, pokropíme mlékem, přidáme nasekanou petržel, rozšlehané vejce a promícháme. Osolíme, opepříme, dle chuti mletý zázvor a přidáváme hrubou mouku, tak aby vzniklo tužší těsto. Dále moc nepromícháváme, aby zůstaly kostky housek vcelku a ne kaše. Poté naneseme na rozloženou potravinářskou fólii (budou 2 šišky) zabalime, konce převážeme a jemně rozválíme. Vaříme 15 minut a poté necháme vychladnout a nakrájíme na plátky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!