Vepřová slezina plněná, jako studené pohoštění

Recepty, Pokrmy z vnitřností

Suroviny

300 g vepřové sleziny (asi 1 větší kus)
60 g eidam nakrájený na delší špalíčky
50 g špek nakrájený na delší špalíčky
60 g masitá paprika nakrájená na delší proužky
lahůdková cibulka podélně rozkrojená
mletý pepř
sůl
olej nebo sádlo na smažení
3 silnější párátka, nebo menší špejličky

Postup přípravy receptu

  1. Slezinu opláchneme, osušíme a rozřízneme ji na 3 díly. Ostrým nožem odřízneme tuk a středem sleziny prořízneme hodně ostrým,úzkým nožem tunýlek po celé délce, ale ne naskrz. Od konce necháme cca 1 cm vcelku.

  2. Proříznutý tunýlek maličko okořeníme pepřem a velice opatrně, aby se nám slezina neprotrhla zasuneme špalíčky sýra, špeku a zeleniny. Délku těchto surovin si předem pokrátíme na velikost o kousek menší, než je proříznutý otvor. Otvor sleziny zajistíme silnějším párátkem.

  3. Naplněné sleziny položíme do pánve, nebo širšího kastrolu do rozehřátého tuku a po všech stranách prudce opečeme. Podlijeme malým množstvím horké vody a pozvolna dusíme přikryté poklicí 20 minut.

  4. Během dušení každých 5 minut sleziny opatrně obracíme a dáváme pozor, aby se sleziny neprotrhly a nevytekl sýr. Podle potřeby malinko podléváme, ale jen tak, aby se sleziny nepřipalovaly.

  5. Sleziny vyjmeme na talíř a necháme při pokojové teplotě vystydnout.Poté krájíme na tenké plátky, podle potřeby osolíme a použijeme na studené pohoštění jako chuťovku, nebo na obloženou mísu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!