Vepřová roláda v meruňkovicovém sosu

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

•2 kyselá jablka
•200 g sušených meruněk
•25 g másla
•30 g rozinek
•0,5 l merunkovice
•2 kg vepřové kýty na roládu
•Sůl
pepř
drcený kmín
•2 zoubky utřeného česneku
•200 g uzeného nakrájeného na tenké plátky
•20 g másla
•2 PL řepného sirupu
•250 ml jablečného moštu
•1 l vývaru (cca)

Postup přípravy receptu

  1. Jablka oloupu, vykrojím jadřinec a pokrájím na kostky. Stejně pokrájím i meruňky.

  2. Rozpustím máslo – na něm pak orestuji jablka, meruňky a rozinky.

  3. Přidám štamprličku meruňkovice, stáhnu z ohně a nechám vychladnout. Zvídavým hospodyňkám, jež bádají nad záhadou, co se zbytkem meruňkovice, doporučuji obrátit se na manžela (partnera) – on už si s tím poradí.

  4. Maso vhodným řezem rozkrojím na plát, naklepu.

  5. Osolím, opepřím, posypu drceným kmínem a potřu utřeným (nastrouhaným) česnekem.

  6. Rozložím uzené (může být i bůček, ale opravdu uzený ne to co něco” z hypermarketu)­.

  7. Potřu jablečnomerun­kovicovou smě­sí.

  8. Stočím roládu, převážu špagátkem a obalím ve směsi soli a pepře.

  9. Vložím do pekáčku, eventuálně do kastrolu.

  10. Troubu rozehřeji na 200° C a nechám zapéct bez zakrytí cca 30 minut.

  11. Až se maso uzavře, přiliji jablečný mošt smíchaný s řepným sirupem a vývarem.

  12. Nechám dál v troubě při 180 stupních něco kolem hodiny.

  13. Po tom čase vyndám z trouby, maso uklidím do tepla a sos prudkým vařením zredukuji na požadovanou hustotu.

  14. Pokud by se jevila někomu přílišná sladkost, lze ji srazit přidáním smetany.

  15. Z masa odstraním špagát, pokrájím a podávám se slezskými kluskami, nebo kopýtki.

  16. Jako příloha červená řepa vařená s kmínem. http://www.toprecepty.cz/recept/27885-cervena-repa-varena-s-kminem


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!