Vepřová plec s omáčkou dýňovo-zeleninovou

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

800 g vepřové plece
3 cibule
1 menší dýně hokaido
1 kostka domácího mraženého demi glace (velmi silný vývar, který po vychladnutí želíruje) nebo gelový bujon
2-3 stroužky česneku
3 jarní cibulky celé
1 lžička hrubozrnné hořčice
sůl
pepř
pár kuliček červeného pepře
2 dl vody
olej

Postup přípravy receptu

  1. Plec opláchneme, osušíme, osolíme, opepříme a stáhneme provázkem, aby držela tvar. Jednu cibuli nakrájíme na kostečky a zbylé dvě na kolečka, jarní cibulku na špalíčky, česnek utřeme a dýni oloupeme, odstraníme jádra a nakrájíme na proužky nebo kostky. Pár kostek dýně dáme bokem.

  2. Na troše oleje osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme maso a opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo.

  3. Dno pomalého hrnce vysteleme kolečky cibule, vložíme maso s opečenou cibulí, pokrájenou dýni, jarní cibulku, česnek, hořčici a přelijeme 2 dl teplé vody s rozpuštěným demi glace nebo bujonem, osolíme, opepříme a posypeme kuličkami červeného pepře. Zapneme pomalení na 10 hodin LOW.

  4. Mezitím pár kostek dýně, kterou jsme dali bokem, osolíme, opepříme a dáme na chvíli opéct do trouby, aby byly měkké, ale zároveň ještě křupavé.

  5. Když už máme hotovo a maso je měkké, vyndáme ho, necháme odpočinout a nakrájíme na plátky. Šťávu rozmixujeme tyčovým mixérem a je-li nutné, dochutíme solí a pepřem.

  6. Servírujeme plátky masa, přelité omáčkou s opečenými kostkami dýně. Příloha může být jakákoliv, já volila špekové knedlíky s kapií.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!